Opinii

Să te cutremuri, nu alta!

Subiecte fierbinți, și chiar cutremurătoare!, în media românească de luni seara. Evident, cutremurul din Oltenia, poveste care a continuat și marți, tot după-amiază, și… extratereștrii, cu tot cu baloanele lor meteorologice.

Evident, la asemenea subiecte grase – a propos, nu am văzut mai pe nicăieri vreo inițiativă serioasă de a lua la puricat rezistența ansamblurilor rezidențiale ridicate peste noapte, semn că așteptăm și noi ca mai întâi să moară mii de oameni și apoi să îi luăm la întrebări pe dezvoltatori -, o știre precum tentativa de destabilizare (eu aș numi-o tentativă de lovitură de stat) a Republicii Moldova, o chestiune atât de gravă și de serioasă încât a fost devoalată de însuși președintele Maia Sandu, nu a mai fost loc.

Și, până la urmă, este normal să fie așa, atât timp cât celebrul mesaj „privesc cu atenție și îngrijorare” nu a venit dinspre Cotroceni nici după 24 de ore de la anunțul Maiei Sandu. Și aceasta în condițiile în care și marți am avut de-a face cu vești neliniștitoare de dincolo de Prut, precum închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova preț de mai multe ore.

La ora când scriu aceste rânduri s-a scurs mai bine de o zi de când președintele Republicii Moldova a denunțat un pericolul rusesc iminent. În condițiile în care amenințarea Federației Ruse este constantă pentru toate țările din zonă aliate cu Ucraina, dar pe fondul informațiilor primite din Ucraina, Maia Sandu a ieșit într-o conferință de presă să anunțe public că este la curent cu tentativele de destabilizare a țării și că nu va sta cu mâinile în sân. Ceea ce denunță Maia Sandu este o încercare de răsturnare a guvernării pro-europene, cu ajutorul oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și cu sprijinul diverselor grupări criminale.

Și totuși, în România este o tăcere cvasi-absolută pe acest subiect, cu o singură excepție. Cum spuneam, celebrul „privesc cu atenție și îngrijorare” al președintelui Iohannis nu a venit încă. Nici măcar pe calea celor 140 de semne dintr-un tweet. Și dacă tace președintele, tac și liberalii, în frunte cu șeful guvernului și cu șeful diplomației românești.

Singura reacție a unui oficial român a venit rapid, din partea celui de-al treilea om din stat, care nu primește ordine de la Cotroceni. Nimeni altul decât Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat. Însă și aici situația este ușor amuzantă. Social-democrații români au avut relații foarte bune cu oligarhul fugar Plahotniuc, unul dintre cei doi indicați cu nume și prenume de Maia Sandu că vor să răstoarne guvernarea pro-europeană. Tot ei au cultivat în ultimii ani o relație și cu Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului și noul pariu al Kremlinului. Acesta din urmă s-a văzut, doar anul trecut, cu lideri politici români de 30 de ori. Majoritatea aparținând PSD, dar și PNL și chiar USR.

În rest, totul este bine. Chiar și povestea cu extratereștri. Despre care toată lumea se miră că nu au luat direct legătura cu noi, cei din Grădina Măicuței Domnului. Deși explicația este simplă. „Alienii” iau legătura doar cu ființe inteligente, nu cu cele care se autodistrug și pe care le doare în spate ce se întâmplă la doi metri de ei.

Articole similare