Educație

,,Să se revizuiască, primesc, dar, să nu se schimbe nimica” / Ce se întâmplă cu comasarea școlilor „Ion Creangă” și „Gen. Grigore Baștan” după ordinul emis de ministrul Educației

Scandalul provocat de comasarea școlilor „Ion Creangă” și „Gen. Grigore Baștan” a ajuns pe masa noului ministru al Educației, Monica Anisie. Luni, pe adresa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău a sosit ordinul prin care Ministerul Educației cere suspendarea comasării până la finalizarea procesului dintre sindicatul profesorilor FEN Buzău și Consiliul Local Buzău, Inspectoratul Școlar Jude­țean și Ministerul Educației.

„Se suspendă de drept executarea ordinelor ­mi­nistrului educației naționale nr. 3783 din 29.03.2019 și nr. 5073 din 30.08.2019 până la soluționarea definitivă a cererii având ca obiect ­anularea acestora, potrivit sentinței civile nr. 169/07. 10.2019, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 488/42/2019”, se arată în ordinul semnat de ministrul Monica Anisie.

Ordinul a sosit în ultima zi în care, potrivit legii, Inspectoratul Școlar trebuia să stabilească proiectul cifrei de școlarizare, punând astfel sub semnul întrebării realizarea unui plan de școlarizare care încadrează elevii din ambele școli buzoiene supuse comasării în cadrul Școlii 16 „Ion Creangă”. În timp ce profesorii de la Școala nr. 6 „Grigore Baștan” sunt de părere că în baza ordinului ar trebui să revină la școala lor, juriștii Inspectoratului Școlar cred că lucrurile trebuie să rămână neschimbate până când instanța ar anula ordinul inițial de comasare, emis de Ministerul Educației.

„Aceasta este interpretarea dată de toți juriștii, inclusiv de cei de la Ministerul Educației”

Marți, după primirea ordinului ministrului, inspectorul școlar general Florina Stoian a fost prezentă la Ministerul ­Edu­cației, unde a cerut părerea juriștilor în legătură cu ce presupune aplicarea lui. „Până la pronunțarea pe fond în acest proces lucrurile rămân la fel. Adică, elevii ambelor școli vor învăța la Școala 16 <Ion Creangă>. Doar dacă se anulează ordinul de comasare, elevii și profesorii de la Școala Baștan vor reveni la școala lor. Dacă în momentul acesta eram în proces de organizare a comasării, comasarea s-ar fi suspendat. În cazul de față, ordinul de comasare al Mi­nisterului Educației și-a făcut deja efectul și trebuie să așteptăm ca el să fie anulat în instanță. Aceasta este interpretarea dată de toți juriștii, inclusiv de cei de la Ministerul Educației”, a declarat pentru OPINIA Florina Stoian.

Următoarele termene în procesul dintre FEN Buzău și Consiliul Local, Inspectoratul Școlar și Mi­nisterul Educației sunt stabilite pe 5 martie 2020, ­res­pectiv iunie 2021, ambele la Înalta Curte de Casație și Justiție.

De unde a început scandalul

Reamintim că povestea comasării celor două școli de pe strada Victoriei a început la finalul anului 2018, când Primăria a cerut Inspectoratului Școlar mai multe comasări pentru a reduce cheltuielile de funcționare. Odată cu începerea noului an școlar, Școala 6 „Grigore Baștan” s-a desființat, iar cei peste 420 de elevi au fost obligați să se mute în incinta Șco­lii 16, împreună cu cadrele didactice. Federația Educației Naționale (FEN) Buzău a atacat în instanță decizia de comasare, iar pe 7 octombrie 2019, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea tuturor deciziilor (până la încheierea procesului) care au stabilit comasarea: decizia Inspectoratului Școlar Județean, a Consiliului Local, plus două ordine ale ministrului Educației.

Chiar și așa, Inspectoratul Școlar a refuzat să pună în aplicare decizia instanței, motivând că așteaptă și un ordin de mi­nistru. Doar că Ministerul Educației nu avea la acea dată ministru. Haosul creat în urma comasării celor două instituții de învățământ buzoian a făcut ca mulți elevi din ambele școli să ceară transferul nemulțumiți de noile condiții în care sunt obligați să învețe. În plus, directoarea Școlii 6, Elena Veleanu, și-a pierdut postul în urma comasării, și o parte din cadrele didactice au reclamat condițiile improprii în care sunt nevoite să lucreze.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker