Actualitate

S-a stins unul dintre titanii Hasdeului, profesorul Sfetoslav Cremarenco

Profesorul de matematică Sfetoslav Cremarenco, unul dintre profesorii de excepție ai Colegiului Național „B. P. Hasdeu”, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 80 de ani. Anunțul a fost făcut de profesorul de matematică al Colegiului Elena Liliana Martin, pe grupul promoției 1986: Cu tristețe scriu următoarele rânduri: d-l profesor Sfetoslav Cremarenco a încetat din viață. Va fi înmormântat la Cimitirul Dumbrava; mâine (15 iunie, n.r.) va fi depus la Capela cimitirului. Un OM și un PROFESOR de excepție. Dumnezeu să îl odihnească.

Cavaler al Ordinului „Steaua României”, profesorul Cremarenco s-a născut în Basarabia și a devenit, dintr-un copil al unei familii de refugiați care au fost nevoiți să se ascundă de ocupanții sovietici, unul dintre cei mai titrați profesori ai Hasdeului, dascăl a nenumărați intelectuali care fac cinste Buzăului și Colegiului în țară și în lumea întreagă.

S-a stins o lumină pe pământ și se va aprinde o stea pe cerul în lumea celor buni. CREMARENCO SVETOSLAV, seriosul cancelariei care a călăuzit drumul în viața a generații întregi de hasdeieni, a plecat fizic dintre noi azi noapte, lăsând un gol imens în sufletele noastre. Neobositul căutător al comorilor din sufletul elevilor săi, a trăit, până în ultima clipă, într-o permanentă prospectare a tainelor sufletelor umane, nu numai a știintelor exacte. Viața sa a fost un amalgam de suferință: copilul dezrădăcinat, transformat apoi în adolescentul ambițios, în final, în dascălul strălucit care a excelat în a combina pedagogia cu știintele exacte. Rezultatul, sute de profesioniști, care i-au mulțumit de-a lungul timpului și îi vor cinsti memoria cu drag și respect. Pentru mine ai fost unchiul cu suflet mare! Drum lin în lumea în care ai plecat, unchiul Cremarenco, acolo unde vei reintregi familia!, a scris pe Facebook Sorin Cremarenco, nepot al celebrului profesor.

Mai mult, în ediția print de mâine a cotidianului OPINIA. 

Articole similare

error: Continut protejat!!