marți, 02 iunie 2020

S-a prelungit termenul de valabilitate al cardului european de sănătate

După ce, anul trecut, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la cinci la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, iată că, anul acesta, începând din 11 martie, se prelungește și termenul de va­labilitate al cardului european de asigurări sociale de sănătate, respectiv majorandu-se de la un an (vechea reglementare) la doi ani de la data emiterii.

Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate crește conform unui act normativ care se aplică începând cu această săptă­mână. „În Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 192, din data de 11.03.2019, a fost publicată Legea nr. 45/2019, pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Astfel, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, adică odată cu publicarea în Monitorul Oficial, s-a modificat termenul de valabilitatea al cardului european de asigurări sociale de sănătate, respectiv, acest termen s-a majorat de la un an (vechea reglementare) la doi ani de la data emiterii”, transmite Radu Vîlculescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

Cardul european de asi­gu­rat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

,,Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea orică­rui alt tip de asigurare medicală”, informează site-ul CNAS.

loading...
error: Content is protected !!