Actualitate

Rudele și prietenii celor care au nevoie de transfuzii, chemați la donare

Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic de la începutul pandemiei și până în prezent, astfel că Centrul de Transfuzii Buzău face un apel către cetățeni să doneze sânge pentru a salva vieți. Valul acesta, al doilea, de îmbolnăviri cu Covid 19 este cel care a redus și mai mult numărul donatorilor, nu numai la Buzău, ci la toate centrele de transfuzii din țară, fapt care acutizează și mai mult criza de sânge.

Directorul Centrului de Transfuzie Buzău, biologul Adriana Crăciun, explică faptul că la toate centrele din țară se înre­gistrează o scădere drastică de donatori prin aceea că noul val de infectări cu Covid 19 descurajează populația să vină la donare.  Directorul centrului mai spune însă și faptul că buzoienii nu au de ce să se teamă, pentru că sunt luate toate măsurile de protecție împotriva infectării cu Covid 19. „Noi luăm toate măsurile posibile pentru prevenirea infectării cu Covid 19, inclusiv testarea personalului. Noi toți suntem testați. Luăm toate măsurile de siguranță;  folosim echipament de protecție pentru noi și pentru donatori. Dacă nu au ei echipament, le oferim noi: mască, botoși, dezinfectant. Considerăm că nu este o problemă în privința siguranței donării, pentru cazul în care  donatorii se gândesc că ar fi o posibilitate de infectare la recoltare. Avem donatori puțini. Se păstrează distanța. Pe de altă parte,  timpul de contact cu personalul este foarte redus pentru că și la recoltare procedura normală durează 10 minute. Fetele înțeapă  după care își văd de treaba lor și se întorc când s-a terminat procedura. Având în vedere că purtăm echipament și nu suntem în contact direct și pe perioadă îndelungată, nu am avut probleme  până acum și sperăm că nici de aici încolo”, spune directorul Adriana Crăciun.

Mai puțin de 20 de donatori pe zi 

La Spitalul Județean de Urgență Buzău cererea de sânge pentru pacienții transfuzabili este mare, pentru că aici, spune directorul Centrului de Transfuzii, medicii chiru­rgi și nu numai, toți cei care au apelat la terapie transfuzională, lucrează la foc continuu, chiar dacă spitalul se îngrijește și de pacienții cu Covid 19.

„La spitalul nostru ce­re­rea este foarte mare. Nu știu cum fac față și pacienților Covid și non Covid. Ei nu s-au oprit din activitatea lor, nici chirurgicală și nici pe alte specializări care necesită transfuzii de sânge, terapie transfuzională și noi nu prea mai putem să onorăm. Stocurile noastre scad văzând cu ochii. La centru mai avem doar maxim 20 de donatori pe zi; foarte puțini.  Chiar ieri și astăzi am avut solicitare pentru șase unități de sânge A negativ. Este extrem de mult. E o grupă rară pentru care nu avem de regulă prea multe. A avut norocul că ne-a prins acum cu un stoc și ne-am permis să le dăm”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

În aceste condiții directorul Adriana Crăciun spune că a solicitat suportul medicilor din spitale să îndrume aparținătorii bolnavilor care au nevoie de transfuzii către Centrul de Transfuzii ca să doneze sânge.

Cum s-a donat sânge pentru salvarea unui tânăr  de 22 de ani

„Avem nevoie de suportul medicilor prescriptori din spitale ca să ­cana­lizeze aparținătorii către centrele de transfuzie. Transfuzia nu este con­diționată de numărul de donatori sau dacă au avut sau nu donatori, dar ajutorul apar­ținătorilor, al prietenilor pacienților, este singurul ajutor în această perioadă; sunt singurii oameni care sunt mult mai sensibili la suferința pacientului. Cei care au nefericirea să aibă acolo, în spital, o rudă, un prieten, înțeleg nevoia și își dau seama că trebuie să doneze sânge dacă vor să îl ajute. și, de altfel, sunt singurii care pot să vină pe același RH cu al pacientului”, explică situația critică gene­rată de  lipsa donatorilor directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun.

Un astfel de gest umanitar, un ajutor ne­prețuit,  a avut loc vineri, 13 noiembrie, când  mai mulți tineri social-democrați s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Buzău pentru a salva viața  unui tânăr de 22 de ani care avea nevoie urgentă de transfuzie de sânge. Prin urmare lista prietenilor tânărului de 22 de ani internat la Spitalul Județean de Urgență Buzău în stare gravă s-a mărit vineri cu oameni cu suflet care au donat sânge pentru ca el să trăiască. „Astăzi am răspuns apelului prietenilor unui tânăr de 22 de ani internat în Spitalul Ju­dețean Buzău care are nevoie urgentă de sânge. Mă bucur că atât de mulți dintre prietenii mei s-au alăturat acestei cauze și sperăm ca acțiunea noastră de astăzi să ajute la salvarea vieții lui și a celorlalți oameni care au nevoie de sânge. Vă asigur că la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău se donează în condiții de maximă siguranță! Un gest mic, sănătos, poate reprezenta șansa la viață pentru o persoană aflată în stare gravă.  Donați Viață” este mesajul pe care l-a transmis pe pagina de socializare Romeo Lungu.

Donatorii de trombocite, contactați telefonic

Pe fondul scăderii drastice a donatorilor de sânge,  Centrul de Transfuzii Buzău îi contactează telefonic pe donatorii de trombocite, pe care îi roagă să se prezinte la donare. „La donarea pentru trombocite, atât de necesare pentru cei care au boli oncologice, îi mai aducem la Centru doar prin contactul telefonic și sunt oameni deosebiți . Îi cunoaștem, îi știm. Avem un registru în care îi înregistrăm cu număr de telefon. Le cerem acceptul din momentul în care vin ca peste o lună, când au termen, să  îi mai chemăm.  Ei ne spun:<Da, vin astăzi>, dacă sunt din Buzău, sau<Mâine dimineață>, dacă sunt din altă  localitate”, spune directorul Adriana Crăciun .

Centrul de Transfuzii, deschis o sâmbătă din lună

Scăderea dramatică a numărului donatorilor a condus la decizia ca Centrul de Transfuzii să fie deschis o sâmbătă din lună, astfel încât să se poată prezenta și buzoienii care nu pot veni în cursul săptămânii pentru că sunt la lucru.

„Noi am tot deschis centrul în zilele de sâmbătă și vom continua să-l deschidem într-o sâmbătă din lună. Chiar am deschis sâmbăta trecută și nu am apelat niciun grup țintă (Armată, Poliție, Jandarmi, ONG-uri, cu care Centrul are o bună colaborare n.r.). Am vrut să văd dacă donatorii vin. Este însă cam devreme  și sunt convinsă că aceste sâmbete or să intre în mentalitatea donatorului după un termen mai îndelungat. Omul trebuie să conștientizeze ușor-ușor că sâmbăta este deschis și Centrul de Transfuzie. Ne adresăm astfel donatorului care în timpul săptămânii este foarte ocupat și nu își poate permite chiar dacă și-ar dori. Și am zis că sâmbăta este un moment bun să îi așteptăm pe aceștia, pe cei care își doresc sa doneze și nu pot veni în cursul săptămânii. Pandemia a schimbat mentalitatea. Lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă nu ar fi fost această explozie de cazuri de Covid 19. Sperăm în continuare să mai avem donatori. Cei la care apelăm întotdeauna sunt: Armata, Poliția, Jandarmeria, ONG-uri, aceia care ne-au ajutat tot timpul; la ei  facem apel umanitar și dânșii răspund prompt. Ei rămân suportul nostru”, amai spus directorul Centrului de Transfuzii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker