joi, 04 iunie 2020

Roșii produse de producătorii buzoieni, la Râmnicu Sărat și Buzău

Primii producători buzoieni de roșii produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au livrat deja marfa pe pieţele din municipiile Buzău  și Râmnicu Sărat, informează directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea. „Există roșii pe piață de la producătorii buzoieni. Pot să vă spun cu certitudine că tomatele acestea nu sunt tratate cu pesticide; sunt produse în sistem eco și au un gust deosebit. La ora aceasta sunt 20 producători buzoieni care au ieșit pe piață cu roșii, iar săptămâna  acesta, alţi 30-40 de producători vor mai apărea, ceea ce înseamnă că și prețul tomatelor s-ar putea să mai scadă și să fie acceptat de cât mai mulți consumatori, oferta fiind mai mare. În piețele din  Râmnicu Sărat și Buzău  sunt roșii produse în Buzău, iar prețul variază între 15-17 lei”, precizează acesta.

În această perioadă Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău derulează schemele de ajutoare de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, pentru care au fost depuse până în prezent un număr de 532 de cereri, și pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi, program accesat de un număr de 57 de producători agricoli din Județul Buzău. Specialiștii instituției continuă în aceste zile verificările pe teren în baza notificărilor scrise transmise de beneficiari.

Responsabilii Direcției Agricole Buzău reamintesc producătorilor faptul că programul a fost decalat anul acesta cu o lună astfel că depunerea cererilor pentru accesarea celor două ajutoare de minimis se poate face până la data de 15 mai 2020. Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, pentru anul 2020, este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an. Valorificarea producției de roșii se face până pe 15 iunie.  Producătorii trebuie să obțină o producție de 3 kilograme pe metru pătrat.

 Controale în piețe

În perioada imediat următoare, specialiști ai Direcției Agricole Buzău vor efectua controale în depozite, piețe agroalimentare și în rețele de comercializare din județ. „Controalele vor viza verificarea respectării prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, dar și controlul loturilor de legume și fructe expuse la comercializare sub aspectul calității și conformității cu standardele de comercializare prevăzute de legislația comunitară și națională aplicabilă în sectorul legume-fructe. Vor fi prelevate probe din loturile de legume și fructe în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranței alimentare a consumatorului. O atenție deosebită va fi acordată etichetării corecte a produselor oferite spre vânzare, precum și existenței documentelor fiscale de proveniență care să ateste originea și trasabilitatea acestora”, transmite Direcția Agricolă Buzău.

loading...
error: Content is protected !!