Economic

Romgaz vrea să majoreze producția de la Caragele după prăbușirea de anul trecut

Cel mai mare producător de gaze naturale, Romgaz, vrea să majoreze producția în zona de mare adâncime a celui mai promițător zăcământ local onshore, cel de la Caragele, unde rezervele potențiale au fost estimate în 2017 la peste 30 de miliarde metri cubi. Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta un studiu de soluție și unul de fezabilitate pentru exploatarea sondelor de gaz, condensat din structura Caragele, zonele Rosetti si Damianca. Valoarea totală a achiziției este estimată la circa 3 milioane lei, ofertele putând fi depuse până pe 3 aprilie.

„De importanță deosebită se consideră a fi zona adâncă de pe Caragele (zăcăminte de mare adâncime situate la cca. 4.000 m, de vârsră mezozoic), descoperite în urma săpării sondelor 55 Damianca și 77 Rosetti. Prin intermediul acestor sonde s-au obținut în timpul testelor de producție debite industriale de circa 0,11-0,22 milioane Stmc/zi/sg gaze și 14-59 t/zi/sd condensat. Din cele două sonde menționate, doar 77 R are infrastructura de suprafață realizată și a fost pusă în exploatare începând cu decembrie 2019. În vederea trecerii în exploatare experimentală a sondelor ce au fost forate sau urmează a fi forate în cadrul zonelor de mare adâncime, denumite în continuare zonele Rosetti și Damianca, se consideră necesară analizarea tuturor datelor obținute în urma programului de cerecetare desfășurat la sondele 77 Rosetti și 55 Damianca (analize fluide, analize PVT, aparametri dinamici exploatare) în vederea identificării soluției tehnico-economice optime pentru realizarea infrastructurii de suprafață necesară procesării fluidelor de zăcământ extrase. La nivel conceptual, această soluție de dezvoltare-exploatare a zonelor menționate ar presupune (fără a se limita la acestea) realizarea a două grupuri tehnologice noi (Grup 1 Rosetti, Grup 1 Damianca), precum și creșterea capacității actule de transport și livrare fluide extrase″, se arată în documentația de atribuire.

Scădere puternică în 2022

Producția de hidrocarburi de pe structura Caragele, care include printre cele mai mari și mai promițătoare zăcăminte onshore de gaze naturale din România, a scăzut cu peste 40 la sută anul trecut, afirma cel mai mare producător național, compania de stat Romgaz, într-un document înaintat Guvernului.

„În anul 2022, zăcământul Caragele a cunoscut un declin accentuat de producție, de peste 40 la sută, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte: mecanismul natural de producere al zăcămintelor, acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avanseaza în zăcământul de gaze și inundă formațiunile și afluxul de nisip din stratele neconsolidate, deși formațiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de nisip″, potrivit Romgaz. Strategia Romgaz prevede forarea în zona Caragele, în perioada 2022-2024, a nouă sonde de explorare în zona adâncă (șase sonde necondiționate +trei sonde condiționate de rezultatele celor șase sonde inițiale), valoarea investițiilor fiind estimată la circa jumătate de miliard de lei.

„În paralel cu lucrările de foraj, se analizează cele mai bune opțiuni de conectare a sondelor noi care vor dovedi rezerve comerciale la sistemul productiv, în vederea valorificării acestora. Estimăm că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024″, se mai spunea în document.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker