Actualitate

Cum a murit cu zile deputatul buzoian Sebastian Radu

Familia acestuia cere despăgubiri uriașe de la Spitalul Militar Central

Deputatul buzoian Sebastian Radu a murit cu zile după ce s-a infectat cu mai multe tipuri de bacterii pe parcursul șederii la Spitalul Militar Central, unde fusese internat pentru a fi tratat de Covid-19. Vindecat de infecția cu Coronavirus, starea de sănătate a parlamentarului de Buzău s-a deteriorat brusc în urma contractării unor infecții nosocomiale și acesta murit într-un spital din Germania, unde medicii nu i-au mai putut face nimic, întrucât responsabilii Spitalului Militar Central nu au comunicat nici măcar familiei cauza instalării septicemiei, scrie „Libertatea”.

Toate aceste lucruri au ieșit la iveală pe parcursul procesului aflat pe rol la Judecătoria Sectorului 1, acțiune prin care soția Diana Paula Radu și cei doi copii ai parlamentarului buzoian solicită despăgubiri 1.000.000 de euro daune și 40.000 de euro reprezentând cheltuielile cu transferul pacientului în Germania, unde Sebastian Radu a ajuns cu septicemie. Infecția generalizată a fost cauzată de infecțiile nosocomiale contractate în spitalul românesc și ascunse familiei și medicilor străini.

Cotidianul „Libertatea” a publicat, în decembrie 2020, cazul unui pacient în vârstă de 49 de ani, transferat cu COVID de la Buzău la Spitalul Militar Central București și care a decedat pe 9 decembrie într-un spital din Germania, ajuns aici în stare gravă. Publicația a protejat atunci identitatea pacientului la solicitarea familiei, dar a publicat documente din dosarul medical al acestuia.  Acele documente arată că, precum în cazul răniților de la Colectiv, Spitalul Militar a ascuns familiei parlamentarului, dar și medicilor din Germania, faptul că pacientul dezvoltase infecții nosocomiale, în cazul lui Sebastian Radu fiind vorba de patru bacterii multirezistente la tratament.

Procesul intentat Spitalului Militar Central București de către soția și cei doi copii ai lui Sebastian Radu este public. Diana Radu a cerut, în instanță, acces la documente. Pe 29 noiembrie 2022, judecătorii au încuviințat solicitarea soției deputatului ca Spitalul Militar Central (SMC) să depună la dosar toate documentele reprezentând analizele și investigațiile medicale aparținând pacientului Sebastian Radu. Instanța a solicitat către SMC și informațiile privind raportările infecțiilor nosocomiale în Registrul electronic unic de monitorizare a acestora.

Completul de judecată a mai obligat Spitalul Militar să prezinte toate actele prin care să arate ce măsuri a luat pentru a limita și preveni infecțiile cu bacterii intraspitalicești în cele două secții ATI unde a fost internat și tratat pacientul.

Spitalul trebuie să depună la dosar și documente care să arate cum și cu ce a fost făcută dezinfecția salonului/rezervei după ce pacientul a fost externat și transferat în Germania. Judecătorii au mai admis efectuarea unei expertize medico-legale, precum și audierea a trei medici militari care l-au tratat pe parlamentar.

Ce spun documentele 

Pe 14 noiembrie 2020, în plin val 3 al pandemiei, parlamentarul Sebastian Radu este transferat de la Spitalul Județean Buzău la Spitalul de Urgență Militar Central București. Era pozitiv la COVID, iar boala avansase, având nevoie de oxigen suplimentar.

Deputatul, în vârstă de 49 de ani, a fost internat conștient, cooperant, respira spontan, avea canulă cu oxigen, conform documentelor medicale citate de „Libertatea”. Pacientul a fost preluat de o echipă de medici de la ATI II, secție aflată în cadrul Centrului Medical de Cardiologie. După o săptămână de la internare și a treia săptămână a bolii, parlamentarul a început să se simtă mai bine, pentru că se negativase la COVID.

Pe 19 noiembrie însă starea de sănătate s-a înrăutățit, iar medicii au început să recolteze probe biologice pentru bacterii nosocomiale. Rezultatele medicale din 22 noiembrie nu au depistat nicio contaminare bacteriană sau fungică. „Această analiză relevă faptul că la internare în Spitalul Militar, pacientul era steril. Adică nu venise din spitalul din Buzău cu nicio infecție, alta decât cea cu COVID”, a explicat pentru „Libertatea” un cadru medical din SMC.

Pe 27 noiembrie sunt depistate primele rezultate pozitive la infecții nosocomiale în urma probelor prelevate din sonda de intubație:  Ciuperca Candida Albicans, Bacteria Klebsiella pneumoniae, Bacteria Stenotrophomonas pneumoniae. Ambele bacterii, conform antibiogramelor, erau multirezistente.

Pe 2 decembrie, în 18-a zi de internare, „au fost recoltate culturi din aspirat bronșic și a fost identificată a patra infecție, cu Acinetobacter”, conform documentelor medicale din spital.

Pe 3 decembrie, în ciuda tratamentelor agresive cu antibiotice, analizele arată prezența în continuare a celor trei bacterii.

Germania, ultima șansă

Pe 6 decembrie, la cererea soției, pacientul este transferat către un spital din Gottingen, din centrul Germaniei. Pe fișa de externare scrie că pacientul a plecat „ameliorat” din Spitalul Militar, fără să conțină nicio precizare referitoare la infecțiile nosocomiale depistate.

Sebastian Radu a fost preluat de un medic german și transportat cu avionul. A doua zi, soția este informată de doctorii din Gottingen că „pacientul a fost preluat din România în septicemie, că luptă cu o bacterie foarte agresivă și că următoarele 12 ore sunt decisive”. În noaptea de 8 spre 9 decembrie, Sebastian Radu a decedat.

Pe 2 mai 2023 este stabilit următorul termen în proces.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker