Economic

Romcarbon, scădere de 20 la sută a veniturilor în primele 9 luni ale anului

Producătorul de ambalaje din material plastic Romcarbon, listat la Bursă sub simbolul ROCE, şi-a informat investitorii cu privire la rezultatele financiare aferente primelor nouă luni din an, din care reiese că veniturile au ajuns la 230 de milioane de lei la nivel consolidat, minus 20 la sută faţă de datele din septembrie 2022.

EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) operaţională a fost de şase milioane de lei, în coborâre cu 71 la sută, în vreme ce rezultatul net a constat într-o pierdere de 906.030 lei, de la un profit de 13,4 milioane de lei.

Aici, evoluţia este explicată de către companie prin rezultatele Livingjumbo Industry SA, parte a grupului Romcarbon, care a înregistrat o pierdere de 3,6 milioane de lei, după un profit de 2,8 milioane de lei în primele nouă luni din 2022. Totodată, RC Energo SRL a avut un profit de 109.319 lei, în scădere cu peste 600.000 de lei an/an.

„Livingjumbo se confruntă cu aceleaşi dificultăţi ca şi Romcarbon în ceea ce priveşte cererea scăzută pe piaţă, în special în sectorul PET (ambalajele alimentare), întrucât consumatorii au redus constant cheltuielile din cauza inflaţiei. Un aspect pozitiv s-a observat în Sectorul Saci mari din Polipropilenă, unde, începând cu luna iunie, s-a înregistrat un rezultat pozitiv şi această tendinţă s-a menţinut şi în Trimestrul 3”, se arată în raport.

Dinamicile acţiunilor ROCE de anul acesta şi ultimele 12 luni sunt de plus 7,6 la sută, respectiv minus 16 la sută, pe rulaje de 28,2 milioane, respectiv 32,6 milioane de lei. Evaluată la 100 de milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 32,8 la sută de Livin Plastic Industry Buzău, urmat de Joyful River (20,5 la sută), societate înregistrată în Cipru, şi Ştefan-Alexandru Toderiţă (13,2 la sută).

„Creşterea continuă a preţului energiei şi a salariului minim va fi o mare provocare pentru 2024. Pe lângă eforturile dedicate afacerilor existente, echipa de management este în discuţii cu unii parteneri strategici pentru noi oportunităţi de afaceri care pot fi dezvoltate pe unitatea noastră existentă cu investiţii mici. Aceste proiecte vor crea valoare adăugată pentru afacerea noastră existentă”, scriu reprezentanţii Romcarbon.

Romcarbon este o companie cunoscută pe piața românească și europeană ca un procesator tradițional de plastic. Având 65 de ani de experiență în prelucrarea polietilenei, polipropilenei, PVC-ului, polistirenului, Romcarbon are reputația celui mai important producător de ambalaje din plastic din România și este unul dintre cei mai mari angajatori din județul Buzău, numărând aproximativ 900 de angajați. Ultimul deceniu, Romcarbon face parte din industria verde prin investițiile ca acționar în unele dintre cele mai mari unități de tratare și reciclare din Europa Centrală și de Sud-Est.

La mijlocul anului 2012, Romcarbon pune în funcțiune cea mai modernă fabrică de reciclare a deșeurilor de plastic din România. Astfel, Romcarbon este acum capabil să închidă cercul de reciclare.

Articole similare