Politic

Romașcanu vrea o lege a limbii române: „Îşi pierde strălucirea“

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă într-un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române, că ar fi nevoie de o lege a limbii române, motivând că aceasta „tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă”.

„Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată aşa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul şi a-i garanta un viitor în matca în care a fost aşezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăţie, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanţă a sufletului, trebuie păstrată şi promovată cu toată forţa celor ce au menirea şi puterea de a ajunge la oameni, profesori, preoţi, oameni de cultură, media şi nu numai. Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit şi responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aş zice că da… Poate e momentul să repornim această discuţie în societate. La mulţi ani limbii române!”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Instituirea, de către Parlamentul României, în anul 2013, a Zilei Limbii Române a fost un act legislativ necesar şi firesc pentru calendarul de reglementări în interiorul căruia se guvernează o ţară. Limba română uneşte comunităţile de compatrioţi care sunt departe de ţară, iar orice acţiune desfăşurată în limba maternă, oferă încredere şi ajută la păstrarea identităţii naţionale. Valoarea incontestabilă a reprezentărilor scrise ale limbii române este dată şi de interesul de care literatura noastră contemporană se bucură în spaţiul european şi nu numai.

Articole similare