Politic

Romașcanu și Cristea evidențiază succesele diplomatice ale premierului Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reușit să obțină succese diplomatice semnificative în ceea ce privește protejarea intereselor și cetățenilor români și conaționalilor din zone de conflict internaționale. În doar două zile, premierul Ciolacu a reușit să se implice în două situații critice, oferind sprijinul țării noastre acolo unde era necesar.

Liderul PSD Buzău, Lucian Romașcanu, a postat pe Facebook un text despre succesul diplomatic al premierului: „Premierul Marcel Ciolacu a reușit, prin acțiunile sale internaționale, să poziționeze România ca o țară care își apară activ cetățenii, conaționalii și, firește, interesele. În două zile, Marcel Ciolacu a reușit să fie în două zone de conflict, zone unde cetățeni români sau conaționali au nevoie de sprijinul României”, a scris Romașcanu pe pagina sa.

Dacă în Israel, prin întâlnirile cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, Marcel Ciolacu a transmis un semnal puternic de implicare și susținere pentru repatrierea celor afectați de conflictul din Gaza, în Ucraina cu ocazia ședinței comune de guvern și după discuțiile cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, România a obținut acceptarea din partea Ucrainei a limbii române ca limbă exclusivă pentru minoritatea română din acea regiune. „În Israel, prin întâlnirile cu premierul Netanyahu dar și cu reprezentanți ai comunității românești, a transmis un semnal puternic de implicare și susținere a repatrierii celor afectați de războiul din Gaza. Discuțiile tete-a-tete cu premierul Israelului au fost axate, în principal, pe acest subiect și avem garanția că vom avea susținerea guvernului evreu pentru a ne aduce românii acasă, susținere pe care am avut-o și pentru repatrierea miilor de pelerini aflați în dificultate. La Kiev, cu ocazia ședinței comune de guvern dar și urmare discuțiilor cu președintele Zelenski, România a obținut acceptarea de către Ucraina a existenței exclusive a limbii române ca limbă a minorității noastre de acolo, o victorie așteptată de 33 de ani. Este o victorie majoră care aduce normalitatea pentru conaționalii noștri și va crește, statistic, dimensiunea minorității românești, aceasta nemaifiind segregată în vorbitori de română și vorbitori de limbă moldovenească. Iată cum guvernul Ciolacu a reușit trimiterea la lada de gunoi a istoriei a macabrei invenții numită <limba moldovenească>”, a adăugat senatorul buzoian.

La rândul său, deputatul Andi Cristea, cunoscut pentru implicarea sa activă în promovarea intereselor comunității românești, a salutat succesul diplomatic major al României la Kiev, reprezentat de recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. În cea mai recentă postare pe Facebook, acesta a subliniat importanța eforturilor premierului Marcel Ciolacu în ceea ce privește relațiile bilaterale cu Ucraina.

Ne mândrim cu realizările premierului Marcel Ciolacu în planul relațiilor bilaterale cu Ucraina! O schimbare majoră și istorică s-a produs: Ucraina a recunoscut inexistența limbii moldovenești, consfințind astfel româna ca unică limbă pentru TOATĂ minoritatea românească de pe teritoriul său”,  a scris pe Facebook deputatul PSD. Acesta a explicat, de asemenea, implicațiile concrete ale acestei decizii istorice: „Înlăturarea conceptului de limbă moldovenească – o invenție de sorginte sovietică – face ca limba română să fie singura oficial recunoscută pentru minoritatea română din Ucraina. Nu mai avem două minorități, una moldovenească și una română, ci o comunitate UNIFICATĂ, ROMÂNĂ, care vorbește ACEIAȘI LIMBĂ ROMÂNĂ. Această unificare consolidează identitatea românească și drepturile comunității noastre în Ucraina, sprijinindu-i pe aceștia în accesul la politicile publice destinate minorităților naționale. În plus, după ședința de guvern comună de la Kiev, se observă o atitudine DE TIP EUROPEAN față de comunitatea noastră, cu promisiuni clare privind educația în limba română și serviciile religioase. Un pas înainte în consolidarea și protejarea identității românești!”.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească. Această decizie reprezintă o victorie semnificativă pentru comunitatea românească din Ucraina și un pas important în consolidarea și protejarea identității lor culturale.

Articole similare