Politic

Romașcanu, replici acide pe tema măsurilor fiscale: „Talentatul domn Cîțu ne-a adus aici!”

Invitați la emisiunea „Puterea Știrilor”, realizată de portalul PSNews, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, și Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1, au avut un schimb de replici acide pe tema măsurilor fiscale discutate în Coaliția de Guvernare. „Talentatul domn Cîțu s-a împrumutat cu 200 de miliarde de lei, ne-a dus în procedură de deficit excesiv. Deci tot ce se întâmplă, se întâmplă pentru că tragem din istorie”, a punctat Lucian Romașcanu. Replica n-a întârziat, însă, să apară: „A fost o perioadă de pandemie, toate țările au intrat în deficit excesiv. România, de altfel, a revenit cât mai repede, tot în perioada domnului Cîțu”, a spus Daniel Ciungu.

„S-au făcut lucruri în perioada guvernului Ciucă, se continuă în perioada guvernului Ciolacu”

Redăm mai jos dialogul dintre cei doi:

Lucian Romașcanu: „PSD trebuie să meargă cu premise, nu cu concluzii, la ședința coaliției de guvernare. Din punct de vedere al premiselor, ele sunt foarte clare: vorbim de încadrarea într-o țintă de deficit rezonabilă, cea discutată până în acest moment și impusă de Uniunea Europeană, de 4,4, dar poate fi flexibilizată, având în vedere situația internațională. Deci, evident, că trebuie să fim acolo cu finanțele României la sfârșitul anului. Lucrurile au fost, din păcate, perturbate – nu vreau să fac istorie, am un coleg de coaliție la dumneavoastră în platou – lucrurile au fost scăpate sub control pe vremea celebrului domn Cîțu. Suntem, de fapt, singura țară cu procedură de deficit excesiv din acele momente, după care a venit pandemia, războiul de la graniță. Lucrurile sunt complicate, iar o regândire a politicilor fiscale este absolut necesară.

S-au făcut lucruri în perioada guvernului Ciucă, se continuă în perioada guvernului Ciolacu. Lucrurile sunt pe două direcții principale. Una pe reducere a costurilor și cheltuielilor aparatului bugetar. Pe partea cealaltă, vorbim de optimizări fiscale și de ajustări în zona taxelor. E firesc, trebuie făcute, acum suntem în această situație. Ce a fost, sigur, e de comentat, dar greu de schimbat spre imposibil. Deci, ceea ce avem de făcut este de acum încolo”.

Daniel Ciungu: „Domnul Câciu, din păcate, s-a împrumutat la niște dobânzi mult mai mari decât domnul Cîțu. Acum problema, de fapt, este și la dobânzi. România în continuare plătește foarte mult dobânzile pentru împrumuturile externe și se împrumută în continuare, față de țările din zonă, nu neapărat din Uniunea Europeană, la niște dobânzi foarte mari. Și asta ține și de încrederea pe care o au creditorii aceștia externi, dar și bănci interne, în statul român și în capacitatea statului român de a cheltui mai puțin. Ce înseamnă a cheltui mai puțin? Nu pe investiții. Pe investiții trebuie să cheltuim mult mai mult și cu toții ar fi de acord să ne dea și mai mulți bani, mai ieftin, deci dobânzi mai mici, dacă am investi mai mult. Uneori se sparg banii și se vede în multe locuri în țara asta, și nu doar la nivel central, ci și la nivel local, pe spații verzi care nu erau necesare sau copaci plantați în iunie la 35 de grade ș.a.m.d.

În momentul de față România are aceste probleme de deficit. Din punctul nostru de vedere, al PNL, nu ar trebui să mai creștem taxe sau impozite. Faptul că s-au crescut pe dividende deja la începutul anului, considerăm că o perioadă de timp, niște ani de zile, n-ar mai trebui să lucrăm acolo. Firmele au nevoie de această stabilitate, cât putem noi în România s-o dăm, pentru că lucrăm la Codul Fiscal mult prea des. Dar hai să vedem ce putem să reducem din cheltuieli. Cred eu că acesta e cel mai important lucru, și după aceea în ce putem investi cât mai repede, astfel încât cei din afară care se uită să crediteze o țară să zică <OK, România, hai că nu-i mai dau 8 la sută dobândă, pot să-i dau 4 la sută>”.

„Tot ce se întâmplă, se întâmplă pentru că tragem din istorie”

Lucian Romașcanu: „PNL este în coaliție cu PSD și împreună vom gândi toate măsurile care trebuie luate, chiar dacă trebuie la un moment dat să aliniez TVA-ul pe cele două paliere 9 la sută – 19 la sută și să-l dai cu bărcuța de la 5 la sută TVA la 9 la sută. Dacă vrem să percepem acest lucru ca o creștere de taxe, este o creștere de taxe, dar vor fi două paliere de TVA discutate și cu parteneri internaționali. Talentatul domn Cîțu s-a împrumutat cu 200 de miliarde de lei, ne-a dus în procedură de deficit excesiv. Deci tot ce se întâmplă, se întâmplă pentru că tragem din istorie. În acest moment, atât PNL, cât și PSD, trebuie să găsească tot ce e fezabil, posibil și suportabil economic, astfel încât să nu intrăm în situația în care să riscăm și fondurile din PNRR și fondurile din următorul exercițiu financiar al Comisiei Europene”.

Daniel Ciungu: „Vreau doar să ne uităm, bineînțeles, la istoric. A fost o perioadă de pandemie, toate țările au intrat în deficit excesiv. România, de altfel, a revenit cât mai repede, tot în perioada domnului Cîțu. Nu că sunt eu neapărat un fan intern al domnului Cîțu, pentru că nu sunt și nici n-am votat în acel moment. Dar să ne uităm la date și la România și la Uniunea Europeană”.

Lucian Romașcanu: „Cu tot respectul, și chiar chiar vreau să meargă coaliția asta, că e singura variantă pentru România. Suntem singura țară cu procedură de deficit excesiv, singur. Asta înseamnă că dacă nu ne încadrăm în țintă, nu ne luăm bani europeni pe următorul exercițiu financiar”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker