Politic

Romașcanu: Lectura este modul primordial de sporire a sufletului

Începând cu anul trecut, ziua de 15 februarie a devenit cunoscută ca Ziua Națională a Lecturii, iar legea precizează faptul că bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile Educație și Cultură trebuie să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind la încurajarea lecturii în rândul populației.

Ziua Națională a Lecturii are, de asemenea, o semnificație istorică. Pe 15 februarie
s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, cel care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret, renumit matematician și ministru al Educației, cunoscut pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.

Printre cei care au marcat Ziua Națională a Lecturii, chiar cu o zi mai devreme, s-au numărat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, împreună cu vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc care s-au aflat la biblioteca Mănăstirii Comana, din județul Giurgiu. Ministrul Culturii i-a îndemnat pe oameni să se apropie de cărți, într-o epocă în care cititul a devenit perimat, iar principala sursă de informare o reprezintă internetul, lucru dăunător mai ales copiilor.

Lucian Romașcanu și-a încheiat declarația cu un citat elocvent al scriitorului Aurelian Silvestru, în care este evidențiat rolul determinant al lecturii pentru caracterul uman: „În atmosfera de liniște și pace a bibliotecii Mănăstirii Comana, am prefațat Ziua Lecturii alături de Robert Cazanciuc. Lectura este primul mod de evadare în imaginație experimentat de om, este modul primordial de acumulare de cunoștințe, de sporire a sufletului. Suntem într-un moment în care obiceiul lecturii pare să scadă dramatic, vremea noastră și mai ales a copiilor noștri este furată de alte îndeletniciri care sunt doar hoți de timp care nu lasă nimic în loc. Haideți să citim și să-i îndemnăm și pe alții să o facă! «Părinții ne ajută să devenim oameni, cărțile să rămânem» (Aurelian Silvestru)”.

Articole similare