AdministrațiePolitic

Romașcanu, despre Roșia Montană: „Trebuie găsite variante puțin invazive pentru exploatare. Ce este acolo este al României”

Într-un interviu acordat pentru Radio România Cultural, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a vorbit despre un viitor proiect minier de la Roșia Montană. Acesta a susținut că este atât de partea celor ce doresc să dezvolte zona, dar și a celor care se luptă să o protejeze, fiind adeptul unui echilibru între cele două componente.

Subiectul exploatării minereurilor de aur și de argint de la Roșia Montană este unul delicat pentru români, fiind marcat de o serie de scandaluri, care au făcut înconjurul lumii. În urma investigațiilor, s-au constatat o serie de ilegalități în ceea ce privește autorizațiile de exploatare ale firmei româno-canadiene Roșia Montană Gold Corporation, dar și că impactul asupra mediului ar putea fi unul devastator, pericolul unei catastrofe ecologice fiind destul de mare. Începând din 2021, Roșia Montană se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ceea ce face ca orice activitate minieră în zonă să fie interzisă, cât timp există pericolul afectării acesteia.

Cu toate acestea, Lucian Romașcanu a declarat că această interdicție nu este definitivă, ci ar putea fi ridicată, în anumite condiții. Dezvoltarea locală nu intră în competența  UNES­CO, ci doar protejarea și promovarea patrimoniului. „Există posibilitatea de exploatare acolo, pe care și UNESCO o poate aproba. UNESCO nu poate să oprească dezvoltarea locală, cum prost s-a înțeles. UNESCO protejează, promovează valorile care îi sunt în patrimoniu, dar dezvoltarea locală ține de factorul și decizia națională”, a spus ministrul pentru aceeași sursă.

Ministrul Culturii a mai afirmat că este conștient de însemnătatea zonei, de aceea susține o dezvoltare sănătoasă, minim invazivă, dar care ar fi benefică pentru statul român. „Eu sper să vedem în perioada următoare niște pași făcuți, concreți, astfel încât Ro­mânia să nu își piardă situl de mare valoare istorică din zona Roșia Montană, dar să existe și variante puțin invazive de exploatare. Până la urmă, ce este acolo este al României. Și, dincolo de interesele oricui, ce este al României sub pământ trebuie să iasă la suprafață fără să strice ce e deasupra”, a explicat ministrul Culturii.

De asemenea, prin finanțările prevăzute de Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și prin Programul Național de Restaurare, există planuri de dezvoltare, respectiv, restaurare a zonei în viitorul apropiat și pe termen mediu. Lucian Romașcanu a mai ținut să precizeze că exploatarea zonei ține de Ministerul Economiei, iar, în ceea ce privește competența Ministerului Culturii, acesta a promis ca va face tot posibilul să pună în valoare situl.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker