Politic

Romașcanu, alături de actorul Armand Assante la Buzău

Fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, s-a numărat printre cei ce l-au primit la Buzău pe actorul american Armand Assante, care a fost invitat de către organizatorii Buzău International Arts Festival. Romașcanu a subliniat că se fac eforturi astfel încât cinematografia să fie sprijinită financiar prin intermediul relansării cash-rebate, rambursarea investițiilor pentru producțiile filmate în România. În acest fel, țara noastră ar deveni un magnet pentru producătorii internaționali, însă este nevoie ca Guvernul să aprobe mai întâi acest tip de finanțare.

„Cinematografia românească are cel puțin două componente: partea de finanțare a filmelor care se face prin Consiliul Național al Cinematografiei din subordinea Ministerului Culturii, care are un buget nu foarte mare, dar este cel care a produs aceste filme cu care ne lăudăm în festivaluri și peste tot. A doua componentă foarte importantă este România ca țară gazdă a producțiilor internaționale. Această schemă de cash-rebate, care înseamnă că se dau înapoi niște bani din totalul banilor investiți în țara respectivă – am avut acest cash-rebate în mandatul meu trecut, din păcate un șir întreg de erori a determinat blocarea acestei scheme. Avem promisiunea din partea Guvernului că va fi finanțat tot ce trebuie plătit, lucru care a fost primit foarte bine de producătorii internaționali, iar în măsura în care aceste lucruri se vor întâmpla, vom porni o nouă schemă și atunci vom lucra de la egal la egal cu toate țările care sunt competitoarele noastre”, a spus Romașcanu, potrivit „Agerpres”.

Lucian Romașcanu a lăudat și buna organizare a BIAF, festival care a reușit să atragă nume mari ale cinematografiei de la an la an și a cărui faimă a ajuns dincolo de granițe.  „Buzău International Arts Festival (BIAF) este, deja la a III-a ediție, un eveniment de anvergură internațională. Organizatori dedicați, manifestări culturale diverse, invitați de mare calibru, toate fac din BIAF o bucurie pentru locuitorii Buzăului și nu numai. Ieri, 9 septembrie 2023, am participat la o conferință de presă la care a luat parte, ca oaspete de onoare, marele Armand Assante, care ne-a povestit despre superba sa experiență ca actor în producția California Dreamin’ a regretatului Cristian Nemescu. Au participat, printre  alții, Irina-Margareta Nistor și Andrei Boncea. Mă bucur că în mandatul meu de ministru am putut finanța acest important eveniment și îl felicit pe primarul Constantin Toma pentru implicarea constantă în dezvoltarea culturală a Buzăului”, a mai adăugat Romașcanu pe pagina sa de Facebook.

Articole similare