Politic

Ciolacu: Consumul de droguri în școli ține de siguranța națională

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că tema consumului de droguri în şcoli este una care ţine de siguranţa naţională, însă nu vor fi luate măsuri de testare în masă a elevilor, ci vor exista modificări legislative prin care părinţii, dacă doresc să le fie testaţi copii, atunci acest lucru să fie făcut pe cheltuiala statului. O altă măsură luată în calcul este cea prin care tinerii între 16 şi 18 ani, dacă sunt depistaţi pozitiv la consumul de droguri, să nu îşi mai poată lua permisul de la vârsta de 18 ani. Ciolacu a făcut aceste declarații luni, după ce a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Sectorul 3 al Capitalei.

„Cred că printre primele vizite, după ce am fost învestit prim-ministru, au fost la Ministerul Educaţiei şi încă de atunci au fost printre primele semnale pe care le-am primit din funcţia de prim-ministru de la statul român. Ce pot să vă spun foarte clar este că există o coordonare în acest moment şi cu ministrul Justiţiei şi cu ministrul de Interne. Am văzut şi azi (luni, n.r.) dimineaţă anunţul preşedintelui României de a intra cu anumite măsuri în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării, n.r.). Se vor lua măsuri drastice. Şi la intrare, părinţii, prima întrebare pe care mi-au pus-o a fost ce facem cu drogurile. Nu cred în testări în masă, dar am zis că venim cu modificări legislative astfel încât dacă un părinte doreşte ca şi copilul să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a vorbit şi despre modificări legislative avute în vedere pentru combaterea fenomenului de consum al drogurilor în şcoli şi o posibilitate ar fi ca tinerii între 16 şi 18 ani care sunt depistaţi pozitiv la consumul de droguri să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani. „Vor fi şi modificări, cum sunt cele cu permisele de conducere o perioadă în care nu mai ai voie dacă vei fi găsit, poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani dacă sunt depistaţi la anumite testări pozitiv în ceea ce priveşte drogurile să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani. Poate se gândesc de două ori mai bine atunci când vor să experimenteze acest lucru. Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acţioneze mult mai drastic şi mult mai coordonat”, a explicat Ciolacu.

Premierul a adăugat că nu trebuie să existe o isterie naţională, pentru că elevii şi tinerii nu vor fi luaţi cu arcanul şi testaţi, aceasta fiind o abordare deplasată care nu va avea efectul scontant. „Nu trebuie să testăm toţi copiii din România ca să putem prinde toţi dealerii care vând droguri. Cred că aici trebuie să acţionăm şi cu adevărat dacă o conducere a unui liceu crede că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinţii, cum este normal, şi se face acest test. Dar să devină aşa o isterie naţională în care luăm copiii cu arcanul şi îi testăm, mi se pare o abordare deplasată şi nu va fi cu efectul scontant”, a completat şeful Guvernului.

Întrebat dacă, în opinia sa, tema consumului de droguri în şcoli ţine de siguranţa naţională, Marcel Ciolacu a răspuns: „Categoric. În acest moment, categoric, şi acesta va fi şi nivelul de abordare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat tot luni, la deschiderea noului an şcolar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT.

Articole similare