Opinii

Roata se inventează din nou, în Liga 2

Mai deunăzi, la o vorbă cu Andrei Prepeliță, ne-am apucat să numărăm băbește, pe degete, echipele fără drept de promovare, angrenate în acest sezon de ligă secundă.  Am rămas amândoi „sidefați”! Ei bine, ediția 2023-2024 bifează o premieră negativă pentru sportul rege autohton: nu mai puțin de opt cluburi, CSA Steaua printre ele, nu au primit drept de promovare în Superligă. Mai pe șleau, ele vor juca fără vreo miză concretă, poate doar aceea de a-i încurca pe unii, în beneficiul altora. Dacă înțelegeți la ce mă refer.

Dincolo de formatul ciudat și de mulți perceput ca defectuos, cu un sezon regular urmat de play-off, Liga 2 tinde să devină, dacă nu a devenit deja, o paiață fotbalistică, nepriincioasă și care ne poate face de băcănie, cel puțin teoretic, la nivel global.

Vă propun un exercițiu de imaginație: cum ar fi ca la finele sezonului regular primele șase locuri să fie ocupate numai de cluburi care nu au drept de promovare ? S-ar mai disputa play-off-ul ? Ar urca în Superligă echipele de pe 7 și 8 ? Cele de pe 9 și 10 ar merge la barajul de promovare/menținere ? Nu știm. Ne-am face de băcănie? În mod cert. Situația, deși extrem de improbabilă, este totuși posibilă. Liderul la zi, CS Comunal Șelimbăr, are interzis la Superligă. Steaua, de asemenea. Corvinul poate spera la un loc în primele șase. Ne-ar mai trebui trei. Greu, dar nu imposibil. Dumbrăvița, Reșița, Slatina, Tunari, Alexandria, aux armes!

E imposibil, ca după șase etape deja, șansele ca unele dintre cluburile de mai sus  să reușească să-și mai schimbe forma de organizare. Oricum, ar fi prea târziu. Modificările de statut ar fi trebuit să fie implementate înaintea primului fluier al ligii secunde.

Sunt încă neclare considerentele pe care s-a sprijinit silogismul federalilor, atunci când aceștia au schimbat formatul competiției, permițând, totodată, cluburilor de drept public să joace în play-off. Habar n-am la ce spectacol, rețete sau suspans se așteptau domnii din Strada Sergent Șerbănică Vasile, de la cluburile astea ale noastre din eșalonul doi. Să ai asemenea pretenții de la niște entități sărace și de multe ori slab conduse, așa cum sunt astea din România, e ca și cum te-ai aștepta ca Stephen Hawking (R.I.P) să bată fasole și să rezolve, concomitent, un cub Rubik.

Dacă ne uităm la cea mai puternică ligă secundă din Europa, regulile sunt simple. Nu participi dacă nu ești „cu hârtiile în regulă”. La fel și cu promovarea: În fiecare sezon, cele două echipe de top din campionat sunt promovate automat în Premier League. Alea care termină sezonul pe locurile 3 până la 6 intră într-un turneu de playoff (semifinale-finală), câștigătoarea obținând și promovarea în primul eșalon. Ultimele trei clasate pică direct în Division 1, echivalentul ligii a III-a.

Aici, în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, totul e infinit mai complicat. Noi trebuie să inventăm, din nou,  roata. Pe banii cluburilor și pe răbdarea microbiștilor. Iar spectacol, așa cum ne-au promis federalii, ioc. Ba da, spectacol e, dar grotesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare