Actualitate

„Rețeta Boșcodeală” face încă o victimă: fost primar, condamnat pentru un contract semnat „pe persoană fizică”

Încă un fost primar buzoian a fost condamnat pentru abuz în serviciu în perioada în care se afla la cârma administrației locale. Ion Fătu, primar al comunei Merei până în 2012, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani. Fătu va avea de plătit și despăgubiri civile de 22.116 lei către Primăria Merei.

„Condamnă inculpatul Fătu Ion la o pedeapsă de 1 an închisoare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, săvârșită în dauna Primăriei comunei Merei, în data de 28.02.2012 (…) Interzice inculpatului pe durata executării pedepsei drepturile prevăzute de art. 64, alin.1, lit. a, teza a II a, lit. b, Cod penal din anul 1969 (…) Dispune suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani (…) Dispune suspendarea executării pedepsei accesorii aplicată inculpatului (…) pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei (…) Admite în parte acțiunea civilă și obligă inculpatul la plata către partea civilă Primăria comunei Merei a sumei de 22.116 lei cu titlul de despăgubiri civile pentru daune materiale. În baza art. 404, Cod procedură penală atrage atenția inculpatului cu privire la dispozițiile art. 83, Cod penal din anul 1969 (…) Obligă inculpatul la 4000 lei cheltuieli judiciare către stat”, se precizează în soluția instanței. Decizia poate fi atacată cu apel.

Fostul primar al comunei Merei Ion Fătu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe 11 iunie 2020, sentința în primă instanță fiind pronunțată exact la un an de zile. Dosarul se referă la închirierea, în 2012, a unei suprafețe din izlazul comunei Merei, pe care se află mai multe sonde ale unei companii naționale, fără acordul Consiliului Local. Ilegalitățile ar fi ieșit la iveală doi ani mai târziu, când Fătu era consilier local. De altfel, acest subiect a fost dezbătut în anul 2014 într-o ședință a Consiliului Local al comunei Merei. Atunci, întrebat dacă a avut împuternicirea Consiliului Local atunci când a semnat contractul, Fătu   s-a apărat susținând că nu a semnat un astfel de contract, chiar dacă documentul are semnătura sa, și că există posibilitatea să fi fost atașată o filă de la un alt contract pe care el l-a semnat. Ca urmare, unul dintre consilieri a propus ca acest contract să fie solicitat în original de la OMV pentru a fi prezentat în ședința de consiliu. Iată însă că instanța a confirmat implicarea lui Fătu în acea înțelegere.

ANI: Conflict de interese penal

De-a lungul timpului, fostul primar al comunei Merei a mai avut parte de astfel de plângeri. Spre e- xemplu, în vara lui 2016, Agenția Națională de Integritate a anunțat constatarea conflicului administrativ și penal de interese în cazul lui Ion Fătu. ANI preciza atunci că „în perioada exercitării mandatului, a participat, la data de 27 februarie 2014, la deliberarea și adoptarea Hotă­rârii Consiliului Local Merei privind închirierea suprafețelor de pajiști disponibile din domeniul privat al comunei. La data de 28 aprilie 2014, ulterior adoptării acestei hotărâri, Primăria comunei Merei (reprezentată legal prin primar Chircă Ștefan) a încheiat cu fiica persoanei evaluate două contracte de închiriere pentru supra­fețele de pajiști aflate în domeniul  privat al comunei Merei”.

Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în ve- derea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Ion Fătu a infracțiunii de conflict de interese.

Reamintim că fostul primar al municipiului Buzău Constantin Boșcodeală, condamnat în Dosarul „Gloria” și scăpat de o a doua condamnare de prescripția faptelor, a fost trimis în judecată și pentru diverse acte (inclusiv ordine de plată) semnate fără acordul Consiliului Local, în cazuri în care legea cerea în mod explicit acest lucru.

Articole similare