Administrație

Reţele de apă potabilă şi canalizare, pentru prima dată în comuna Scorţoasa

Investiţiile se vor derula, în principal, pe DJ 102F – Sătuc-Policiori, cu continuare pe DJ 220A şi vor preceda unul dintre cele mai mari proiecte ale CJ Buzău – Reabilitarea şi modernizarea drumului spre rezervaţia naturală Vulcanii Noroioşi.

Cele mai importante investiţii de utilitate publică, pentru care este semnat contractul de finanţare încă din luna septembrie a anului trecut şi pentru care primarul a dat ordinul de începere, se referă la înfiinţarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare. Constructorul a început lucrările pentru amenajările de şantier înainte de Sărbătorile de Iarnă, iar acum, după ce va trece perioada cu temperaturi geroase pot începe lucrările efectiv. „Astăzi, 10.01.2024, s-a dat startul lucrărilor pentru două obiective de investiţii de mare importanţă pentru comunitatea locală: înfiinţarea sistemului pentru alimentarea gospodăriilor cu apă potabilă şi amenajarea sistemului de canalizare”, spune primarul comunei Scorţoasa, Vasile Săcuiu.

Conform datelor prezentate de primarul Săcuiu, pentru realizarea celor două investiţii a fost atrasă o finanţare, cu fonduri europene, de peste 40 de milioane de euro:  Sistem de alimentare cu apă – în valoare de 15 528 541,69 lei, respectiv Sistem de canalizare – cu valoarea de 25 271 406, 29 lei.

Într-un material anterior, consemnăm faptul că primarul Vasile Săcuiu este la primul mandat, dar după primii trei ani de exerciţiu administrativ se poate spune că  şi-a câştigat dreptul la un loc de top între primarii buzoieni care fac performanţă în administraţia locală. La acest moment, primarul Vasile Săcuiu se declară mulţumit că are în derulare nu mai puţin de 10 proiecte declarate eligibile, adică sunt acceptate la finanţare!

Reabilitarea drumului spre Vulcani, oportunitate folosită de primarul Săcuiu în folosul comunităţii

În ce priveşte atragerea celor două finanţări, din fericire pe fonduri europene, şi implementarea lor după un program „special”, trebuie spus că spiritul de observaţie şi de anticipare, după care s-a condus Vasile Săcuiu în relaţiile cu structurile administrative la nivel de ministere, a făcut ca proiectele asumate de primarul buzoian – reţelele de apă potabilă şi canalizare – să fie înţelese ca prioritare, în contextul reabilitării zonei Văii Sărăţelului şi a Ariei Protejate „Vulcanii Noroioşi”, atât din punct de vedere al modernizării infrastructurii rutiere, dar şi prin creşterea atractivităţii pe zona turistică şi agroturistică. După cum se ştie, una dintre cele mai mari investiţii de interes public – reabilitarea şi modernizarea drumului spre Vulcanii Noroioşi – s-a materializat într-un proiect cu finanţare europeană, atras de Consiliul Judeţean Buzău, care se află în faza de licitaţie pentru adjudecarea contractului de execuţie, o etapă care are toate şansele să includă mai multe termene, ştiută fiind disponibilitatea competitorilor agenţi economici la procedura de contestare!

Primarul comunei Scorţoasa este la primul mandat, dar face parte din generaţia tânără, care a înţeles că pentru a aduce investiţii în comună varianta care să garanteze şi finanţările o reprezintă accesarea programelor europene. La acest moment, după aproape trei ani de „investigaţii birocratice”, primarul Vasile Săcuiu se declară mulţumit că are în derulare nu mai puţin de 10 proiecte declarate eligibile, adică sunt acceptate la finanţare! Valoarea totală ar fi aproximativ 45 de milioane de lei.

Tot cu fonduri europene va fi modernizat şi eficientizat iluminatul public în comună. Prima etapă, căreia i-a fost rezervată o finanţare de 10 miliarde de lei vechi, va fi încheiată în câteva săptămâni, urmând ca alte 10 miliarde de lei vechi să fie cheltuite în etapa a doua.

De asemenea, alte două proiecte, unul cu o finanţare de un milion de lei, celălalt de 1,3 milioane de lei, vor fi implementate pentru modernizarea sistemului local de învăţământ. În acelaşi context poate fi menţionat şi un proiect pentru construirea unui Centru de zi pentru copii, a cărui documentaţie a fost acceptată la finanţare, şi care ar urma să primească alte două milioane de lei.

De altfel, Sistemul de Învăţământ beneficiază de cele mai multe finanţări, având în vedere că primarul Săcuiu a reuşit să obţină finanţare pentru „Eficientizare energetică” la trei şcoli din comună. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea şcolilor din satele Balta Tocila, Dâlma şi Plopeasa, toate cele trei imobile urmând să fie dotate şi cu panouri fotovoltaice, ceea ce va însemna obţinerea independenţei la consumul de energie electrică. Nu în ultimul rând, administraţia locală a înaintat şi documentaţia tehnică pentru o finanţare europeană în valoare de două milioane de lei, prin PNRR, bani cu care urmează să fie făcute achiziţii – mobilier şi aparatură de specialitate, pentru şcolile din comună.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker