Actualitate

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău se pregătesc să crească adresabilitatea către comunitate

Reprezentanții Centrului Europe Direct Buzău au aflat despre posibilitățile de a crește participarea și colaborarea utilizând metoda Open Space, în cadrul unei sesiuni informative despre procesul participativ, care a avut loc miercuri, 9 martie.

Evenimentul s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, iar calitate de gazde au avut: Diana Ghinda – practician în lucrul cu grupuri, cu formări de bază și avansate în training, facilitare, coaching -, Art of Hosting, Theory U și facilitare grafică, co-fondator Institutul Român de Training (2002-2022), găzduiește și facilitează procese participative folosind World Café și Open Space de peste 12 ani-,  și Claudia Șerbănuță, doctor în Biblioteconomie și Științele Informării, doctorat obținut la Universitatea din Illinois, SUA. Claudia a fost în perioada 2014-2016 manager interimar al Bibliotecii Naționale a României și în 2021. Din 2018 organizează instruiri și facilitează discuții despre dezvoltarea comunităților prin servicii moderne de bibliotecă și acces liber și facil la informare.

Participanții au fost provocați să aleagă teme, idei, proiecte pe care vor să le exploreze, iar temele au abordat întrebări de felul: „Cum facem să lărgim participarea și să mărim grupul de oameni din comunitate, cărora ne adresăm? Cum ne extindem „BULA”?; Fakenews, cum putem să avem acces la informarea corectă?; Deși avem o temă clară, nu avem doritori să participe? Cum găsim motivarea de participare?; Stress management (nesiguranță /incertitudine).

Rolurile pe care cineva le poate avea când organizează un eveniment folosind metoda Open Space sunt: gazdă, participant, albinuță (conectează idei între conversații), fluturaș (persoana care alege să poarte o conversație cu altă persoană la o cafea).

Open Space (Technology), World Café, Circle Practice, Appreciative Inquiry, ProAction Café și facilitare grafică reprezintă cele mai cunoscute meodele Art of Hosting. Art of Hosting este un proces de lucru cu grupuri care pornește de la persoană spre sistem și utilizează practica personală, conversația/dialogul, facilitarea și co-creerea pentru a adresa provocări complexe. Art of Hosting este o modalitate foarte eficientă de valorificare a înțelepciunii colective și a capacității de auto-organizare a grupurilor de orice dimensiune.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker