luni, 01 iunie 2020

FOTO I Reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întâlnire cu președintele Maltei

Un nou proiect european de schimb de tineri, al cincilea derulat de Sectorul Cultural-educațional, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus Plus – s-a încheiat recent în Marsaxlokk, Malta, unde o delegație a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a participat alături de zeci de beneficiari din alte șapte țări europene, provenind din asociații creștine de tineret.

În cadrul acestui proiect de mobilitate transnațională pentru tineret, „Free in Deed” („Liber în faptă”), găzduit de Cross Culture International Foundation (CCIF) Malta, inițiatorii și-au propus să multiplice proiectul similar de anul trecut, „IYOUME Stop Human Trafficking” („Stop traficului de persoane”), având drept obiective favorizarea întâlnirii între tineri creștini europeni, conștientizarea acestora cu privire la fenomenul global al traficului de persoane, precum și punerea în va­loa­re de competențe și abilități muzicale și oratorice, în limba engleză, pentru organizarea de evenimente de campanie împotriva acestui fenomen.

Astfel, a fost organizată, mai întâi, o vizită pre­gătitoare cu lideri de tineret din toate țările partenere: Malta, România, Lituania, Macedonia de Nord, Cipru, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii și Slovacia, la Londra, în perioada 6-9 iunie 2019, unde reprezentantul țării noastre, Evelin Florin Bratu, a participat la constituirea programului, distribuirea sarcinilor și evaluarea inițială a nevoilor beneficiarilor direcți și indirecți.

Ulterior, în perioada 25 iunie-3 iulie, a avut loc schimbul de tineri propriu-zis, într-unul dintre cele mai pitorești sate pescărești ale Maltei, Marsaxlokk, dar și în alte locuri de importanță istorică și spirituală ale micii insule: Bugibba, Attard, Mdina și Valletta.

Activitățile cuprinse în program au inclus: sesiuni de constituire și consolidare de grupuri interculturale și interconfesionale, de prezentare a organizațiilor partenere și a țărilor din care provin, ateliere de dezbateri privind feno­menul traficului de persoane la nivel global și incidența acestuia asupra tine­rilor, în special, repetiții pentru un concert comun de conștientizare a pericolului acestui flagel, un training pentru transmitere în direct a unor evenimente de tineret (live streaming), realizarea unor filme sondaj cu localnici și turiști, privind subiectul vizat, precum și vizite culturale în Bugibba, Mdina și Valletta.

Unul dintre cele mai motivante și aplaudate ateliere a fost cel având ca subiect „bullying”-ul, rea­lizat de echipa buzoiană compusă din preotul Cris­ti­an Dima, arhid. insp. Gia­nin Oprea, arhid. secretar Georgian Chioreanu, insp. Dragoș Popa, Evelin Bratu, fost șef de promoție al Seminarului Teologic Ortodox din Buzău și master în Teologie, și Adrian Teodor Oancea, fost seminarist buzoian de frunte, master în Teologie și bursier, în prezent, al Universității din Atena, Grecia.

Concert la Bugibba și în fața președintelui

În plus, participanții au urmărit cu interes filmul și discursul de prezentare a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, remarcând diversitatea și consecvența proiectelor educaționale și culturale oferite credincioșilor de Biserica Ortodoxă Română.

„Eforturile conjugate ale participanților s-au materializat într-un concert numit Code Red, care a avut loc la Bugibba, în nordul insulei, chiar în seara prăznuirii Sf. Ap. Petru și Pavel, în fața golfului în care se spune că a ajuns pe insulă Sf. Ap. Pavel, după naufragiul din timpul călătoriei sale de la Cezareea la Roma. Aici s-au reunit pe scenă tinerii din cele opt țări participante, îmbinând cântarea corală cu muzica instrumentală și mesajele de conștientizare a spectatorilor cu privire la fe­nomenul alarmant al traficului de persoane. De altfel, subsemnatul a și avut o alocuțiune tematică publică în limba engleză, iar arhid. Gianin Oprea a interpretat solo unul dintre cele mai cunoscute cântece cu mesaj creștin, <You raise me up>, delegația noastră făcând parte în întregime din corul constituit în timpul re­petițiilor”, a declarat pr. prof. Cristian Marius Dima.

Cel mai important moment al acestui proiect l-a constituit întâlnirea cu George Vella, președintele Maltei, ai cărui invitați buzoienii au fost la Palatul San Anton – în ale cărui grădini se plimba, odi­nioară, viitoarea regină Maria a României. Aici buzoienii au susținut un concert. Delegația buzoiană, îmbrăcată în ii tradiționale, i-a oferit gazdei și soției sale, într-un cadru solemn, daruri simbolice din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

loading...
error: Content is protected !!