Politic

Ionela Dobrică: „România trebuie să investească urgent în digitalizare”

România se află pe penultima poziție în Uniunea Europeană în ceea ce privește procesul de digitalizare, conform celui mai recent raport al Indicelui economiei și societății digitale al Comisiei Europene, această realitate revăr­sându-și efectele negative atât în plan economic cât și social, remarcă deputatul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică, vicepreșe­­dinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din camera inferioară a Parlamentului.

„Problema digitalizării nu este una de ieri-de azi. Primii pași trebuiau făcuți încă din anii ’90. Specialiștii spun că dacă am fi început acest proces imediat după Revoluție, România ar fi avut astăzi un Produl Intern Brut mai mare cu 2,5%. Însă, dacă generațiile mai vechi nu au făcut asta, suntem datori ca noi să setăm acest proces pe lista de priorități pentru că, în plan extern, digitalizarea nici măcar nu mai reprezintă viitorul, ea face parte din prezent”, declară Ionela Dobrică.

Ea mai spune că digitalizarea are un impact direct în gradul de producti­vitate; cu cât o țară este mai digitalizată, cu atât productivitatea sa este mai mare, iar România are nevoie să evolueze în această direcție, altfel îi va fi din ce în ce mai greu să-și îmbunătățească sau chiar să-și păstreze intactă colaborarea cu celelalte state.

„România trebuie să acționeze pe două direcții distincte. Pe de o parte, e nevoie să crească gradul de digitalizare din instituțiile publice. Spre exemplu, digi­talizarea sistemului fiscal ar ușura munca inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală și ar mări gradul de colectare a taxelor, ceea ce ar permite statului român să investească mai mult în Sănătate sau Educație. Pe de altă parte, tocmai această componentă de educație este foarte importantă. Degeaba ai servicii digitalizate dacă nu are cine să opereze cu ele. Astfel, trebuie create programe ample prin care românii să-și îmbunătățească abilitățile digitale”, mai adaugă deputatul social-democrat buzoian.

Potrivit studiilor, în următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformările care au loc la nivel digital. Astfel, pentru a preîntâmpina o criză în domeniul resurselor umane, generată de calibrarea precară dintre aptitudinile românilor și cele solicitate la angajare de către companii, este nevoie ca statul să investească urgent în programe de creștere a abilităților digitale, precizează deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker