Cultură

VIDEO / Regizorul Tudor Giurgiu, la avanpremiera specială de la Buzău a filmului „Libertate”

După premiile obținute la Festivalul de Film de la Sarajevo și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, va intra pe marile ecrane din țară. Din septembrie, regizorul Tudor Giurgiu, dar și actori din film vor pleca într-un turneu de promovare prin România, unde vor participa la proiecții în avanpremieră și vor sta de vorbă cu publicul. Turneul ajunge la Buzău pe 8 septembrie, în cadrul Festivalului BUZZ IFF, la Sala Teatrului „George Ciprian”, de la ora 19.00. La proiecție vor participa regizorul Tudor Giurgiu și actorii Bogdan Farcaș și Alex Calangiu. Intrarea este liberă.

„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva regimului comunist, o unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliţie Viorel (Alex Calangiu) e capturat și acuzat că este terorist.

Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului: Alex Calangiu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Mirela Oprișor, Leonid Doni, Marius Manole sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și de Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara.

Ce spun cronicile

„Filmul a reușit să construiască un veritabil ecosistem, fascinant a fi urmărit, cu micro-tensiuni, țeluri, ambiții și peste toate astea plutind o umanitate frustă. Dinamismul, însă, face filmul de la cap la coadă. Și angrenează foarte bine publicul, scenele colective au o forță aparte, castul în sine dă o forță aparte oricărei scene, iar imaginea e realmente de invidiat”.  (Alberto Păduraru)

Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est”.  (Juriul CICAE, Sarajevo Film Festival)

„Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor”.  (Cineuropa)

„Libertate” este o coproducție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Articole similare