Administrație

Recepţie finală la proiectul „Gaze la Mărăcineni”

Evenimentul va fi organizat de primarul comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, alături de care vor fi reprezentanţii Trans Gaz SA România ai grupului de firme care au executat secvenţa de subtraversare a albiei râului Buzău, a canalului hidroenergetic, a căii ferate şi a DN10, spre Nehoiu-Braşov, pentru aducţiunea gazelor din magistrala de la Verneşti la staţia de distribuţie pe teritoriul comunei Mărăcineni (satul Potoceni), dar şi în prezenţa constructorului reţelei de distribuţie a gazelor naturale în localitate, în cele trei sate componente: Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni. De asemenea, la eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor la nivel de judeţ, precum şi de la nivel central – parlamentari buzoieni şi premierul României în exerciţiu, buzoianul Marcel Ciolacu.

Evenimentul va căpăta o dimensiune mai puţin obişnuită unor astfel de ocazii, pentru că atingerea unui astfel de moment a presupus, în primul rând, punerea în mişcare a unui program naţional pe domeniul investiţiilor în reţele de gaze naturale, începând cu anul 2019. Judeţul Buzău s-a regăsit, încă din primele faze ale aplicării programului, pe lista scurtă a unor astfel de investiţii, materializarea unei astfel de oportunităţi fiind încheierea unui contract cu Trans Gaz SA România. Compania avea să execute pe teritoriul judeţului Buzău, în beneficiul comunelor de pe Valea Slănicului, una dintre cele mai spectaculoase lucrări inginereşti. În limbaj comun înseamnă execuţia unei subtraversări, pe o lungime de 822 de metri – a doua cea mai mare lucrare de acest gen din ţară – pentru instalarea unei conducte ce urma să aducă gazele naturale din magistrala de la Verneşti, pe teritoriul comunei Mărăcineni, pentru ca viitoarele proiecte de investiţii să ducă gazele pe Valea Slănicului, până la Beceni, sau în partea estică, spre Poşta Câlnău sau Blăjani.

Ca să se ajungă la un astfel de moment, a fost nevoie de aproape patru ani, timp în care au fost întocmite două documentaţii distincte – proiectul pentru subtraversare şi proiectul pentru executarea reţelei pentru distribuţia gazelor naturale în comuna Mărăcineni. Primul proiect, cel asumat de Trans Gaz SA România, a avut un parcurs birocratic pe durata a trei ani, în timp ce implementarea celui de-al doilea, construcţia efectivă, a durat mai puţin de 11 luni, investiţie care a avut o finanţare europeană de peste 20 de milioane de euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker