Reacție la discursul preşedintelui Comisiei Europene. Ce spune Ciolacu despre taxa de solidaritate și salariul minim

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a scris miercuri pe Facebook că salută măsurile propuse preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și arată că, într-o perioadă de criză, cei care au făcut profituri excepţionale trebuie să fie solidari cu cei care suferă. Liderul social-democrat spune că acesta a fost și punctul de vedere al PSD atunci când a propus taxa de solidaritate asupra profitului companiilor din energie, cât şi a susținut necesitatea introducerii unei reglementări a preţurilor care să pună capăt haosului speculativ din piaţa energiei.
„Salut măsurile propuse astăzi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen! Într-o perioadă de criză, cei care au făcut profituri excepţionale trebuie să fie solidari cu cei care suferă. Asta am susţinut şi noi, atunci când am propus atât taxa de solidaritate asupra profitului excepţional al companiilor din energie, cât şi necesitatea introducerii unei reglementări a preţurilor care să pună capăt haosului speculativ din piaţa energiei”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Liderul social-democrat a arătat că acestea „sunt singurele măsuri corecte pentru a ţine sub control inflaţia şi creşterea preţurilor”: „De aceea, îmi doresc ca acestea să fie implementate cât mai repede pentru a avea garanţia protejării reale a economiei şi a locurilor de muncă, dar şi a puterii de cumpărare a populaţiei”, a spus Ciolacu, care mai precizează: „Nu mă aştept ca cei care au criticat aceste măsuri, atunci când au fost propuse de PSD, să aibă bunul-simţ să tacă acum, când ele devin o certitudine la nivel european. Sper doar să nu-i ia ameţeala când se vor roti cu 180 de grade şi vor lăuda tocmai ceea ce criticau ieri”.
Salariul minim, 3.000 lei?
Marcel Ciolacu mai spune că adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european e un motiv în plus pentru care PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie: „Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susţinut intens de PSD, este o mare victorie pentru toţi acei oameni care muncesc din greu şi care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectaţi de criza economică şi de cea de pe piaţa energiei. Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe şi contribuţii a 200 de lei), propunere cu care va merge în coaliţie”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Liderul social-democrat a mai spus că „este extrem de clar acum că trebuie să creştem salariul minim. Asta spune şi UE, nu doar PSD!”.
Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net.
Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro. Printre acestea: Bulgaria (332 de euro), România (500 de euro), Grecia (774 de euro) şi Portugalia (823 de euro). În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună. Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.