Administrație

Poliția Locală, campanie împotriva cerșetorilor

Serviciul Ordine și Liniște Publică din cadrul Poliției Locale Buzău face apel către buzoieni să nu mai ajute cu bani, alimente sau haine persoanele care cerșesc, și în niciun caz să nu îi mai găzduiască în scările de bloc, pentru a descuraja fenomenul cerșetoriei.

În urma raziilor organizate de Poliția Locală, precum și a sesizărilor cetățenilor, un număr de 33 de oameni au străzii au fost identificați și îndrumați către Centrul de zi și de noapte pentru persoane adulte fără adăpost, de unde au plecat, însă, și s-au întors tot pe străzile din oraș sau prin parcuri. Oamenii fără adăpost nu pot fi obligați legal de către serviciile sociale să rămână în centrele puse la dispoziție, iar sancțiunile aplicate de polițiști sunt ineficiente, dat fiind că persoanele în cauză nu au cu ce achita amenzile și nici nu posedă bunuri care să le poată fi reținute.

„Pentru asigurarea unui climat de ordine publică și pentru diminuarea nemulțumirilor, disconfortului provocat de prezența persoanelor fără adăpost  în anumite zone din municipiul Buzău, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, au identificat un număr de 33 de oameni ai străzii și au intensificat acțiunile de prevenire, descurajare a acestui fenomen, prin multiplicarea raziilor în  intersecții, zona supermarketurilor, pe străzi și în parcuri.

În nenumărate rânduri, polițiștii locali, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, au mutat/preluat din stradă persoanele fără adăpost și le-au condus către serviciile sociale, respectiv Centrul De Zi și De Noapte Pentru Persoane Adulte Fără Adăpost. Din păcate, însă, nici reprezentanții serviciilor sociale nu au posibilitatea legală de a-i determina să nu mai iasă în stradă și să rămână în centrele ce le sunt destinate, împotriva voinței lor. De asemenea, nici sancționarea acestora nu este o soluție deoarece aceștia nu își plătesc amenzile și nu au bunuri urmăribile”, transmit reprezentanții Poliției Locale, într-un comunicat.

În condițiile în care legea nu permite o altfel de intervenție, Poliția Locală îi roagă pe buzoieni să nu mai încurajeze cerșetoria, în speranța că oamenii străzii vor înțelege că centrele sunt locurile potrivite pentru ei. „Trebuie  să înțelegem că prezența lor în intersecții prezintă un pericol iminent pentru participanții la trafic, iar adăpostirea lor în scările de bloc, parcuri, pe străzi creează un mare disconfort pentru cetățenii municipiului. Pentru a nu  mai fi nevoită să acționeze doar la efect, ci și la cauză, Poliția Locală face apel la cetățeni pentru a nu mai oferi bani și bunuri persoanelor fără adăpost, deoarece în acest fel aceștia aleg să rămână în stradă”, mai spun polițiștii locali buzoieni.

Articole similare