Administrație

Reabilitarea energetică a clădirii Consiliului Județean, cu întârzieri și mai scumpă

Consiliul Județean a reluat, cu o întârziere de aproape doi ani, proiectul privind eficientizarea energetică a clădirii administrative cu o valoare de peste 13 milioane de lei, cu trei milioane de lei mai mare față de anul 2021, momentul în care a fost elaborată prima documentație tehnico-economică, transmite „Agerpres”.

Potrivit administrației județene, valoarea investiției a trebuit să fie actualizată ca urmare a modificării prețurilor din piață. Nu este singurul proiect care a suferit majorări de prețuri, ci toate cele derulate de Consiliul Județean în ultimii ani au avut aceeași soartă, necesitând fonduri suplimentare din cauza scumpirilor materialelor de construcții.

„În luna septembrie 2021 a fost depus proiectul «Eficientizare energetică a clădirii administrative C3 din incinta imobilului situat în Municipiul Buzău, B-dul N. Bălcescu, nr.48», în cadrul programului Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, coordonat de Administrația Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului depus la AFM este de 10.094.996,84 lei cu TVA, din care 4.268.716,17 lei cu TVA eligibil. Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai 2023. Având în vedere intervalul mare de timp scurs între elaborarea documentației tehnico-economice și momentul implementării proiectului, în anul 2023 luna martie/aprilie valoarea proiectului a fost actualizată, cu respectarea legislației în vigoare, astfel: valoarea investiției este de 13.346.257,78 lei cu TVA din care C+M este de 8.560.483,37 lei”, informează CJ Buzău, în urma unei solicitări „Agerpres”.

Proiectul de eficientizare energetică a clădirii administrative C3 se află până în data de 14 septembrie în perioada de depunere a ofertelor. Lucrările de eficientizare energetică vor include reabilitarea termică a clădirii, recompartimentări, finisaje și amenajări interioare, canalizarea apelor uzate, pluviale și a condensului, amenajarea unor instalații de încălzire, climatizare și ventilație. Totodată proiectul se va baza pe managementul energetic building (B.M.S), un concept util în cazul gospodăririi cheltuielilor aferente unei clădiri mari prin posibilitatea de a coordona dintr-o singură locație toți parametrii unei clădiri, indiferent de distanța față de punctul de comandă.

„Proiectul se află în perioada de implementare, fiind în desfășurare etapa de achiziții publice. Achiziția se află în perioada de depunere a ofertelor, până pe 14 septembrie 2023. Durata de execuție este de 6 luni pentru proiectare și 12 luni pentru lucrări, termene care curg de la data emiterii ordinelor de începere. De asemenea, UAT Județul Buzău are în pregătire un număr de 4 proiecte în cadrul – Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Proiectele vor avea ca obiective principale consolidarea și eficientizarea unor clădiri publice de interes județean”, a transmis CJ Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare