Administrație

Reabilitarea complexului hipic Marghiloman, în linie dreaptă

Planurile municipalității de a readuce la viață și valorifica ansamblul de clădiri care compun complexul Marghiloman sunt tot mai aproape de înfăptuire, iar semnarea contractului de reabilitare pentru două dintre imobilele emblematice reprezintă un pas important făcut de autorități. Casa de oaspeți și grajdurile de pe domeniul impresionant vor beneficia de intervenții majore, în urma cărora vor fi puse pe harta atracțiilor turistice din Buzău.

Fosta Casă de oaspeți va deveni unitate de cazare, căreia îi va fi adăugată o mansardă și va avea un regim de înălțime P+1+M, cu o suprafață desfășurată propusă de aproape 649 metri pătrați. La parter va funcționa o cafenea și recepția unității de cazare, alături de spații de servire mic dejun, anexe bucătărie și depozit, iar la etaj și mansardă, Primăria vrea să amenajeze șase unități de cazare în regim hotelier de patru stele.

Cele trei grajduri în care Alexandru Marghiloman își ținea armăsarii impresionanți, politicianul fiind cunoscut ca mare iubitor de cai, vor avea destinația de spații de expoziție și muzeale, cu o suprafață desfășurată de aproape 853 metri pătrați. Cu toate acestea, destinația inițială a clădirilor nu va fi uitată, iar Primăria ia în calcul și posibilitatea găzduirii unor cai de curse în viitorul complex. „Corpul central va fi restaurat sub forma sa inițială și va avea posibilitatea de găzduire ocazională a unor exemplare cabaline pentru expoziții sau curse în Parcul Marghiloman”, se arată într-un proiect de hotărâre al municipalității buzoiene.

Licitația pentru efectuarea lucrărilor a fost câștigată de o firmă din Iași, care și-a adjudecat contractul pentru suma de 2,6 milioane euro. Viceprimarul Ionuț Apostu a anunțat că firma câștigătoare are o experiență bogată în reabilitarea unor clădiri monumente istorice, iar lucrările la imobilele din Buzău vor dura 12 luni.

Viceprimarul Ionuț Apostu

„Casa de Oaspeți a găzduit numeroase personalități ale începutului secolului trecut, inclusiv pe Regina Maria, care obișnuia să vină la Buzău, la conac, unde admira caii, grădinile cu flori și heleșteul. După reabilitare, la parterul Casei vor fi o cafenea și un mic restaurant, bucătărie și recepție, iar la etaj și mansardă șase unități de cazare în regim hotelier de patru stele. Relevant pentru importanța acestui proiect de reabilitare mi se pare un scurt fragment din memoriile Reginei Maria «Ne plăcea foarte mult să mergem la vila Albatros; ne aducea aminte de viața în țările străine; îmi plăceau caii și prețuiam mult căpșunile cultivate, precum și frumoșii trandafiri care deosebeau casa lor. O zi petrecută la vila lui Marghiloman era totdeauna o zi plăcută și Marghiloman ne făcea să uităm cu totul că era ministru». («Povestea vieții mele» de Maria, Regina României)”, a transmis Ionuț Apostu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker