Cultură

Cum au ajuns scrisori ale savantului George Emil Palade la cercetătorul Costel Vînătoru

Proiectul „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, organizat de Primăria Buzău de câțiva ani buni, a debutat anul acesta cu o personalitate care poate fi considerată „părintele” Stațiunii de Cercetare Legumicolă de la Buzău. Este vorba despre profesor doctor docent, cercetător în domeniul horticulturii, Ștefan Nicolae (18 decembrie 1923 – 25 iulie 2020), care s-a născut la Mizil, la vremea respectivă parte a județului Buzău.

Acesta, alături de multe alte personalități ale Buzăului prezentate de câțiva ani de Primăria municipiului, sunt adevărate modele pentru tânăra generație”, după cum spune primarul Constantin Toma, direct implicat în realizarea acestui proiect. „Trebuie să îți alegi în viață modele care să te ajute să devii om. Împreună cu domul Marius Nicoară, comandor, doctor în istrorie și domnul Constantin Vînătoru, care este implicat în foarte multe proiecte, inclusiv în acest proiect, venim în fața dumneavoastră, tânăra generație, cu acest proiect”, a spus primarul Constantin Toma celor prezenți la activitate, în mare parte elevi  și profesori ai Liceului Agricol Buzău. La acest eveniment, alături de primarul Constantin Toma s-a aflat cercetătorul Costel Vînătoru, la rândul său având însemnate realizări în cadrul acestei stațiuni și care a dus cercetarea  buzoiană în acest domeniu la un nivel superior.

Costel Vînătoru

Costel Vînătoru a subliniat în cadrul alocuțiunii sale contribuția profesor doctor docent Ștefan Nicolae în domeniul horticulturii, în special cel al pomiculturii.  „Omul acesta (Ștefan Nicolae, n.r.) a fost în multe colțuri ale lumii”, și este „un corifeu al  horticulturii românești”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, care  a amintit și de o lucrare monumentală a cercetătorului buzoian Ștefan Nicolae, respectiv cele zece volume de pomologie. Cercetătorului buzoian Ștefan Nicolae S-a întors în țară de la Universitatea Bekeley din California, în 1965 unde a studiat legumicultura. Aici, spune Costel Vînătoru,  „a întâlnit un alt român celebru pomenit de domnul primar, George Emil Palade, cu care a ținut legătura toată viața”.

Cercetătorul Costel Vînătoru își mai amintește că  „George Emil Palade îi trimite o scrisoare, că vrea să susțină o conferință la București, la Sala Palatului, și că îl roagă să îl ajute în organizarea acestei conferințe. Domnul profesor s-a ocupat de acest lucru – am această scrisoare -,  pentru că dumnealui îmi dăruia de fiecare dată când ne întâlneam câte un material ca să îmi creeze o bucurie permanentă”, își mai amintește Costel Vînătoru despre profesorul Ștefan Nicolae, cu care a fost coleg la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Printre darurile făcute de profesor cercetătorului Costel Vînătoru se află și corespondența sa cu George Emil Palade. „Mai târziu, când se organizează conferința, George Emil Palade îl roagă să invite, la rândul lui, oameni din cercetare valoroși, să fie prezenți la această conferință. Și eu am primit invitație. Dar nu am putut să particip, însă am documentul scris de mână foarte frumos, din partea marelui savant George Emil Palade”.

Cine a fost Ștefan Nicolae

Ștefan Nicolae este absolvent al Facultății de Agronomie din cadrul Politehnicii bucureștene, promoția 1948. A fost numit asistent la Catedra de Vinificație a Facultății de Horticultură din București, unde a urcat toate treptele ierarhiei didactice. În anul 1952 a obținut titlul de doctor în Pomicultură la Moscova, iar între anii 1962 și 1964 a urmat cursuri de specializare la Universitatea California din Statele Unite ale Americii. Profesor și cercetător științific, din anul 1971 a devenit îndrumător științific de doctoranzi. Din anul 1969 a fost membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice (A.S.A.S.). În anul 1957, aflat în fruntea unei comisii formate din specialiști renumiți, a stabilit că la Buzău e cel mai potrivit loc pentru înființarea a ceea ce este astăzi Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL).

A fost președintele Comisiei de Horticultură din cadrul Academiei de Științe Agricole, președinte de onoare al Societății Române de Horticultură și președinte al Societății Române de Pomicultură.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker