Sănătate

Rata mortalității infantile la Buzău este mică, dar în creștere

Organizația Salvați Copiii România a accelerat în acest an programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud-Est cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro. În interiorul regiunii, se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Tulcea (11,1 la mia de copii născuți vii) față de județul Buzău, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 5,2 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS).

De altfel, Tulcea este județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile din țară, mai arată datele INS. La nivelul regiunii Sud-Est, Constanța ocupă locul doi, cu o rată de 6,9 la mie. „Podiumul” este completat de  județul Brăila cu 6,5 la mie, urmat de Galați, Vrancea și Buzău.

Totuși, comparativ cu anul 2020, în Buzău rata mortalității infantile a crescut. În anul 2020, Buzăul era printre județele cu cea mai mică rată a mortalității infantile din țară, cu doar 3,2 la mie, în timp ce în anul 2021, rata a urcat la 5,2 la mie.

Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Sud-Est a ţării cu 164 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 500.000 de Euro, la maternitățile din Brăila, Buzău, Constanța, Mangalia, Medgidia, Galați, Tîrgu Bujor,  Tulcea, Măcin, Adjud și Focșani.

 Nașterile premature, principala cauză a mortalității infantile

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii. Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman (2,4 la mia de copii născuți vii) și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Atsfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

Conform datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie, şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker