Administrație

Primarii din Sfântu Gheorghe și Buzău, schimb de experiență pe economia circulară

La sfârșitul săptămânii trecute, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád András Antal, a venit la Buzău, după ce, anterior, discutase cu edilul Constantin Toma despre câteva subiecte de interes comun pentru dezvoltarea orașelor pe care le conduc. Primarul din Sfântu Gheorghe a fost interesat de activitatea de reciclare a Grupului Green, iar Constantin Toma a dorit să știe cum a reușit orașul din Covasna să atingă un grad de colectare selectivă de 40 la sută, în timp ce la Buzău abia am atins 12 la sută.

„Această vizită este un schimb de experiență. Vreau să vă spun că l-am invitat pe domnul primar pentru că ne-a furat caii în ceea ce privește reciclarea. A ajuns la 40 la sută și noi suntem la 12 la sută (…) L-am invitat pe domnul primar la Buzău să ne povestească (despre reciclare, n.red.) – o să văd și eu la fața locului ce se întâmplă -, și experiența bună a dumnealui și în acest domeniu o să o preluăm. În primul rând, trebuie să învățăm din experiențele pe care le dezvoltă diferiți primari în toată România și nu numai”, a declarat primarul Toma, în cadrul unei conferințe de presă.

 Impresionat de fabricile Green Group

Un interes deosebit al primarului din Sfântu Gheorghe a fost față de fabricile Grupului Green și posibilitatea extinderii activității de reciclare în județul vecin, prin înființarea unui centru special. Edilul a mai transmis că este interesat de principiile economiei circulare și a dorit să vadă modul cum a fost implementat acest concept la Buzău, pentru a prelua elemente și a le concretiza la Sfântu Gheorghe.

„Am avut o întâlnire în Sfântu Gheorghe cu domnul director Damov, înainte să venim la Primărie, am avut ocazia să vizităm, așa cum am numit eu, imperiul construit aici în Buzău de către domnul Damov și nu este un secret că ne dorim să investească și în municipiul Sfântu Gheorghe. Avem acolo un parc industrial al Primăriei (…) Dorim o componentă de industrie verde în parcul industrial Sfântu Gheorghe și noi să colaborăm cu dânsul. Înțelegem că Buzăul are o strategie de economie circulară. Chiar înainte de strategia națională, în Buzău s-a aprobat acest lucru. Ne dorim și noi să preluăm elemente din această strategie”, a transmis Árpád András Antal.

 Ce au ei și nu avem noi la capitolul reciclare

În ce privește secretele administrației locale din Sfântu Gheorghe pentru a-i determina pe oameni să colecteze selectiv, politicienii din județul vecin au dat de înțeles că acest lucru ține mai mult de educația ecologică a cetățenilor și mai puțin de vreo campanie anume. Oamenii au înțeles că trebuie să colecteze selectiv, iar pentru aceasta, au primit reduceri la facturi, lucru care i-a motivat să continue această practică. Desigur, a ajutat și faptul că este un oraș mai mic, ce numără jumătate din populația orașului Buzău.

„Și educația contează, dar nu cred că la Buzău s-ar face mai puțină educație ecologică decât la Sfântu Gheorghe. Probabil că este oraș mai mic și informația ajunge (mai repede, n.red.), a declarat Csaba Toth-Birtan, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Green Group

Președintele Grupului Green, Constantin Damov, a precizat că Buzăul se poate lăuda, totuși, cu „cea mai mare industrializare a deșeurilor”, prin intermediul fabricilor care activează pe piața buzoiană. Damov a mai dat și o veste bună, că în curând se va deschide cea mai mare fabrică de colectare a deșeurilor de profil din Europa de Est.

„Dacă Sfântu Gheorghe are astăzi cea mai mare rată de colectare separată, Buzăul are cea mai mare industrializare a deșeurilor prin parcul pe care l-am dezvoltat. În același timp, Buzăul a făcut și el un pas înainte, fiind primul oraș, primul municipiu, care și-a elaborat strategia pentru economia circulară, cu doi ani înainte de cea națională. Asta înseamnă viziune și perspective de a îndeplini țintele și de a avea un oraș foarte atractiv. Noi o să încercăm în ambele municipii să vedem ce putem să facem mai bine (…) În curând vă vom chema la o nouă fabrică, ce va fi deschisă. În următoarele două luni suntem în probe. Este cea mai mare fabrică din zona Europei de Est, de reciclat frigidere”, a transmis Constantin Damov.

Ca o completare, primarul Toma a adăugat că în curând se va deschide un nou parc vizavi de Drăgaică, amenajat de Grupul Green, și i-a mulțumit președintelui companiei pentru implicarea nu doar în ce privește latura economică, ci și cea socială. „Grupul Green se implică foarte mult și în sfera socială. Vom inaugura un parc vizavi de Drăgaică, care este investiția sută la sută a Grupului Green. Ei s-au implicat în multe proiecte pentru Buzău, din bani proprii”, a adăugat Toma.

 Turismul în Sfântu Gheorghe, favorizat de… pandemie

Discuțiile nu au vizat numai reciclarea, ci și creșterea potențialului turistic, lucru cu care autoritățile din Sfântu Gheorghe se pot lăuda. Orașul mic și cochet le oferă turiștilor numeroase obiective de cultură, peisaje încântătoare, precum și diverse mâncăruri specifice zonei. Așa se face că municipiul a ajuns să capteze atenția amatorilor de city break, care nu doresc să plece prea departe de casă și au un buget limitat. Una dintre dorințele primarului Toma, declarate în repetate rânduri, este ca și Buzăul să devină un oraș atrăgător și de luat în seamă de către turiști.

„Ne-a ajutat și pandemia, mai ales în ceea ce privește turismul intern. Vin foarte mulți din București și din alte zone din țară. Au ajuns să regăsească zona secuiască. Eu chiar cred că noi avem foarte multe de oferit și în ceea ce privește gastronomia, și mediul înconjurător (…) Fac o invitație către buzoieni, să vină în județul Covasna, pentru că avem foarte multe de oferit”, a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker