Actualitate

Raport Banca Mondială: în ce domeniu este Buzăul fruntaș și la ce este codaș

Banca Mondială a făcut public un raport care arată calitatea vieții la oraș, în fiecare județ din țară, cu accent pe așteptările fiecăruia.

Criteriile avute în vedere au fost numeroase și variate: facilitățile educaționale, starea străzilor, starea clădirilor, spațiile publice, satisfacția față de viața urbană, satisfacția față de infrastructura și facilitățile urbane/ transportul urban, serviciile de sănătate, facilitățile culturale, disponibilitatea magazinelor, siguranța în spațiile publice, siguranța în cartiere, investițiile realizate de primărie, atragerea investițiilor private, activitatea administrației în domeniul urbanismului, încrederea în administrația locală, disponibilitatea și calitatea locurilor de muncă, calitatea locuirii, condițiile de viață pentru seniori.

Astfel, în șase orașe nivelul de mulțumire depășește 70 la sută; Cluj-Napoca (83 la sută), Oradea (79 la sută) și Drobeta-Turnu Severin (74 la sută) se situează pe primele poziții. În șapte localități se înregistrează niveluri de satisfacție sub 40 la sută, iar în trei ponderea este sub 30 la sută: Simeria (28 la sută), Băile Herculane (25 la sută), Buhuși (18 la sută), potrivit raportului Băncii Mondiale.

Cât despre nivelul educațional, aproximativ două treimi din populația urbană (67 la sută) declară un nivel ridicat de satisfacție față de școlile și facilitățile educaționale la care au acces în localitatea de rezidență. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulțumirii de peste 70 la sută: Sud-Est (72 la sută), Nord-Vest (71 la sută) și Sud-Vest Oltenia (70 la sută). În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție este cel mai scăzut (60 la sută).

Gradul de satisfacție tinde să fie mai ridicat în orașele cu populație între 100.000 și 500.000 locuitori (medie 73 la sută) și mai scăzută în orașele sub 30.000 locuitori (62 la sută). Stabilitatea și calitatea resurselor umane din educație pot fi posibile explicații ale acestei diferențe. În reședințele de județ ponderea celor mulțumiți este, în medie, cu 5 la sută mai mare decât în restul localităților urbane. Gradul de satisfacție tinde să scadă odată cu vârsta: persoanele tinere (18-24 ani) manifestă un nivel de mulțumire (71 la sută) semnificativ mai ridicat decât persoanele cu vârste peste 65 de ani (63 la sută). La Buzău, 34 la sută dintre locuitori s-au arătat foarte mulțumiți de facilitățile educaționale din oraș, în timp ce 40 la sută au răspuns doar că sunt mulțumiți, ceea ce înseamnă că ponderea locuitorilor care s-au arătat mulțumiți de facilitățile educaționale din județ depășește 70 la sută. Doar opt la sută dintre locuitori au spus că sunt nemulțumiți de școlile din Buzău.

Starea străzilor

52 la sută din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Nivelul cel mai ridicat de apreciere privind starea străzilor s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66 la sută), nivelul cel mai scăzut în regiunea Sud-Muntenia (37 la sută).

Peste 70 la sută nivel de mulțumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localități urbane, dintre care două reședințe de județ: Constanța (76 la sută) și Oradea (76 la sută) și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă. Ploiești este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22 la sută). În Buzău, nivelul de mulțumire al locuitorilor privind starea străzilor depășește 50 la sută, ajungând la 59, potrivit raportului Băncii Mondiale.

Satisfacția față de viața urbană

Peste 80 la sută din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87 la sută), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74 la sută). Satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale.

În nouă orașe nivelul de satisfacție depășește 90 la sută: Cluj-Napoca (97 la sută), Oradea (96 la sută), Alba Iulia (95 la sută), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94 la sută), Timișoara, Sighișoara (92 la sută), Slatina și Iași (90 la sută). Buzăul stă bine la acest capitol, 86 la sută dintre locuitori fiind mulțumiți de orașul în care trăiesc.

Investițiile în transportul urban nu au fost în zadar în Buzău! Dovadă stau și statisticile publicate în raportul Băncii Mondiale, privind calitatea transportului în comun. La nivel național, Buzăul ocupă locul patru, imediat după Cluj-Napoca, Oradea și Brașov. 79 la sută dintre locuitorii Buzăului sunt mulțumiți de transportul în comun pe care îl folosesc zilnic.

Transportul urban se realizează prioritar (44 la sută) cu autoturismul. Utilizarea autoturismului tinde să crească odată cu creșterea dimensiunii urbane, a veniturilor respondentului și a nivelului acestuia de educație. În majoritatea localităților, gradul de utilizare a transportului public se poziționează sub nivelul de apreciere a calității acestuia. Regional, se remarcă o tendință mai ridicată de utilizare a autoturismului în Regiunea Nord-Vest (55 la sută) și o tendință semnificativ mai scăzută de utilizare a transportului în comun în regiunea Sud-Vest Oltenia (11 la sută).

Serviciile medicale

Când vine vorba despre serviciile medicale din oraș, Buzăul nu mai ocupă locuri fruntașe. Doar 54 la sută este ponderea persoanelor care s-au arătat mulțumite de serviciile medicale din oraș.

Puțin peste jumătate din populația urbană (52 la sută) se declară mulțumită de serviciile de sănătate oferite la nivel local. În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60 la sută: Iași (70 la sută), Drobeta-Turnu Severin (67 la sută), Oradea (67 la sută), Alba Iulia (66 la sută), Cluj-Napoca (66 la sută), Târgu Secuiesc (64 la sută) și Slatina (61 la sută). La capătul celălalt al distribuției, tot șase localități înregistrează un nivel de satisfacție sub 40 la sută, dintre care se remarcă localitatea Băile Herculane cu grad de mulțumire de doar 18 la sută. Tg. Jiu (41 la sută) și Piatra Neamț (37 la sută) sunt reședințele de județ la nivelul cărora se înregistrează cele mai scăzute grade de mulțumire.

Disponibilitatea locurilor de muncă

La nivel național, 50 la sută din populația urbană este de acord cu afirmația „la mine în oraș este ușor să găsești un loc de muncă”. Regiunea Centru înregistrează cota cea mai ridicată de disponibilitate (61 la sută), urmată de București-Ilfov (59 la sută) și Nord-Vest (57 la sută). Valori sub media națională au fost măsurate în Sud-Muntenia (38 la sută), Sud-Vest Oltenia (42 la sută) și Sud-Est (46 la sută).

Peste 65 la sută disponibilitate se înregistrează în Cluj-Napoca (81 la sută), Suceava (80 la sută), Timișoara (71 la sută), Alba Iulia (69 la sută), Oradea (69 la sută), Sinaia (66 la sută); sub 30 la sută disponibilitate se înregistrează în opt orașe, Alexandria (25 la sută) fiind singura reședință dintre ele.

Media națională a aprecierii calității locurilor de muncă din localitatea urbană în care trăiesc a fost de 5,6, pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Medii peste 6,5 puncte s-au înregistrat în patru localități: Timișoara (7,1), Cluj-Napoca (6,9), Constanța (6,7) și Iași (6,5). Medii sub 4,5 s-au înregistrat în șapte localități, dintre care două reședințe: Piatra Neamț (4,5) și Buzău (3,9).

Atât percepția privind disponibilitatea locurilor de muncă în localitatea în care trăiesc, cât și media aprecierii calității locurilor de muncă din oraș, corelează semnificativ cu nivelul de mulțumire privind prezența / atragerea investițiilor private în localitate.

Cât de ușor se găsește o locuință în Buzău

Mai puțin de jumătate din populația urbană (49 la sută) consideră că în localitatea în care trăiesc este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil, problema locuințelor tinde să fie astfel principala problemă a României urbane, pe fondul creșterii cererii de locuințe, dar și a modificării standardelor de calitate a acestora (dotări, spațiu locativ, facilități).

Doar 41 la sută din locuitori consideră că este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil în Buzău, lucru care arată că buzoienii se confruntă cu o problemă serioasă atunci când vine vorba despre achiziționarea unei locuințe în spațiul urban, mai ales când bugetul este limitat.

Condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri

Aprecierea condițiilor de petrecere a timpului liber pentru tineri, din orașul în care trăiesc, a înregistrat, la nivel național, media de 6,0 puncte. Regiunile București-Ilfov (medie 6,8) și Nord- Vest (medie 6,6) se situează pe primele poziții ale ierarhiei la nivel regional, iar Sud-Muntenia pe ultima poziție (medie 5,2). Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzău este singura reședința cu o medie mai mică de 5,0 (respectiv 4,7 puncte), fiind pe locul 7 din coada clasamentului, acolo unde se regăsesc orașele: Bolintin Vale, Tășnad, Moreni, Simeria, Buhuși și Băilești.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker