Cultură

FOTO | Bienala Ion Andreescu va transforma Buzăul în centrul artistic al României

Pregătirile Filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Bienala  Internațională  de Artă Contemporană „Ion Andreescu” sunt în toi. Bienala va cuprinde o suită de evenimente culturale care se vor întinde timp de o lună. Lucrările artiștilor plastici participanți la Bienală ar putea însă să stea pe simeze chiar mai mult de o lună, dacă vor exista solicitări pentru perioada sărbătorilor, așa cum s-a întâmplat la precedenta ediție.

Va fi o lună în care buzoienii vor beneficia gratuit de educație estetică, educație pentru frumos, Galeriile de Artă fiind deschise tuturor celor care vor dori să viziteze expozițiile Bienalei, în mod special elevilor. Galeriile de Artă vor găzdui, așa cum au mai făcut-o, concerte printr-un parteneriat pe care l-a încheiat cu Liceul de Arte, ceea ce va transforma spațiul de expunere, apreciat deja la nivel național, într-un spațiu de interferențe între arte. Timp de o lună, la Galeriile de artă „Ion Andreescu”  se va vorbi  despre vernisaj, muzică, artă, se vor ține discursuri de specialitate despre calitatea și importanța evenimentului pentru arta plastică contemporană. Aici vor sosi invitați, artiști din țară și din afară.

Punctul de pornire, spune președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău, Valeriu Șușnea, va fi pe 15 octombrie, la ora 14.00, când „Buzăul se va transforma în centrul artistic al României, pentru că această Bienală este una din ultimele mari expoziții de artă de anul acesta din țară. Ea reprezintă o diagnoză a artei plastice contemporane din România”.

Bienala Internațională de Artă Contemporană „Ion Andreescu” este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale de la Buzău și din țară, poate și pentru faptul că ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaționale pe parcursul a 26 de ani, de când a avut loc prima ediție. De atunci și până acum, și-a câștigat o poziție respectată pe podiumul internațional al artei contemporane, artiștii români, în general,  și cei de la Buzău, în mod particular, s-au asimilat unui nod cultural format din iubitori ai artei, curatori și colecționari în acest eveniment cultural de natură să le reliefeze potențialul creator atât în context european, internațional, cât și în spațiul românesc. Un astfel de eveniment de amploare are nevoie de susținere din partea autorităților locale, centrale, precum și din partea sponsorilor.

Bienala Internațională de Artă Contemporană „Ion Andreescu”, fiind un eveniment de o asemenea anvergură, este de așteptat să beneficieze și de prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, cu atât mai mult cu cât, în calitate de buzoian, dar și de ministru, a onorat comunitatea noastră în această vară în mai multe rânduri, aflându-se în mijlocul oamenilor la mai multe evenimente culturale de excepție, precum „Buzăul lui Marghiloman”, sau Festivalul Internațional de Sculptură cu tema „Memoria apei”, ce au avut loc cu sprijinul Primăriei Buzău, așa cum este, de altfel, și acesta.

Sosesc lucrările!

Marți dimineață am avut o primă întâlnire cu președintele Uniunii Artiștilor Plastici de la Buzău, prof. dr. Valeriu Șuș­nea, la sediul filialei, pentru a vedea care este stadiul pregătirilor Bienalei cu numărul 13. L-am găsit înconjurat de foarte multe lucrări, sosite de la colegii săi artiști plastici  din țară și de peste hotare, preocupat să le pună pe fiecare în valoare, să le evidențieze; lucru greu de realizat, de altfel, având în vedere că în mâna sa se aflau cele mai valoroase lucrări realizate în ultimii doi ani de artiștii plastici participanți la Bienală, toate lucrări unicat ce urmează să fie expuse, în premieră, la Buzău.

Șușnea era preocupat să transmită către public această experiență culturală, astfel încât acesta să devină parte din procesul de autoreflecție, să iubească și mai mult arta. „Trebuie să le așez în așa fel încât ele să vorbească, să rezoneze. Ele trebuie să fie amplasate însă și după niște norme muzeografice,  ca să fie în dialog cu spațiul și cu vecinătățile. Este foarte important acest mod de etalare a lucrărilor pe Simeze. Fiecare  lucrare are un număr, iar juriul va veni la finalul lunii și va face o selecție a celor  care vor fi nominalizate, pe secțiuni – pictură, grafică, sculptură, arte decorative și fotografie -, pentru a fi premiate”, spune Valeriu Șușnea.

Oare cum o să ne schimbe experiența aceasta a Bienalei pentru următorii doi ani, până la următorul popas artistic major?, m-am întrebat atunci când profesorul Valeriu Șușnea a început să-mi prezinte unele dintre lucrările ce fuseseră despachetate și își așteptau rândul să devină parte din spațiul generos și luminos al Galeriilor de Artă. Nici nu s-ar fi putut să le treacă pe toate în revistă având în vedere timpul limitat de care dispunea, urmând din clipă în clipă să apară meșterii pentru amplasarea bannerului care anunță apropierea Bienalei, pentru ca apoi să pornească spre Capitală de unde trebuie să preia și alte lucrări.

Între timp, primește și un mesaj de la Amir, un pictor iranian. Acesta îi spune că se află în Turcia și că ar dori să participe la Bienală. Îi răspunde pe loc la mesaj. „Este binevenit!”, îmi explică apoi Valeriu Șușnea, pentru că este un artist plastic cunoscut și a mai expus la Buzău, și, prin urmare, dorința lui de a reveni este un plus pe cartea de vizită a Filialei UAP și a orașului. Au sosit până acum la Buzău  lucrări ale unor artiști plastici din cinci țări. „Chiar ieri a sosit una din Italia. Ea aparține artistei Isabella Bonaventura”, a mai spus președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Cum la ediția precedentă au fost reprezentate în mod strălucit toate cele patru secțiuni – pictură, sculptură, grafică și arte decorative –, fiind trimise la Buzău peste 400 de lucrări, iar misiunea juriului de a nominaliza și a premia a fost una dificilă, este de așteptat ca și la această ediție ținuta lucrărilor să fie una de o înaltă calitate artistică. Sunt foarte multe lucrări, sunt foarte mulți invitați. Ca să gestionezi un astfel de eveniment ai nevoie de sprijinul comunității și, în special, al instituțiilor locale de cultură și nu în ultimul rând al administrației.

Adresând mulțumirile sale primarului Constantin Toma pentru sprijin, președintele UAP, în calitate de coordonator al proiectului, spune că acesta este derulat împreună cu Primăria Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. De asemenea, mai spune Valeriu Șușnea, există și un parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. „Facem și un parteneriat cu Centrul Cultural al Județului Buzău, care s-a oferit să ne pună la dispoziție, pentru o lună, sala din față, pentru lucrările de grafică. Sunt lucrări foarte multe, atât de pictură de toate felurile: în acrilic, tempera acuarelă,  cât și de sculptură în marmură, metal, lemn, sticlă; și grafică, la fel. Nu mai spun de arta decorativă care reprezintă și ea un segment foarte important de artiști, care vin la noi. Avem deja primite lucrări de tapiserie foarte scumpă și imprimeu textil. Avem și colaj cusut pe panouri decorative. Avem două panouri decorative de la Galați și o lucrare interesantă, cu sfoară de Manila pe care  Irina Pal de la Tulcea ne-a trimis-o”, face o scurtă trecere în revistă a lucrărilor deja sosite la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, președintele UAP Buzău și curator al expozițiilor Bienalei.

Juriul și invitații, un segment important în agenda Bienalei

Bienala va avea și un segment dedicat invitaților. Vor fi invitați din Republica Moldova, unul dintre aceștia fiind Igor Svernei, care a fost și la noi, al Buzău, prezent cu o expoziție.

Juriul Bienalei este format din câteva personalități din lumea artei românești.  Președinte este Luiza Barcan, critic și istoric de artă, doctor în arte vizuale, expert al Ministerului Culturii în domeniul „Bunuri cu semnificație culturală – artă medievală, secolele XVIII-XIX”, jurnalist, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Vâlcea, membru fondator și director al Fundației  „Habitat și Artă în România” (HAR). În juriu se mai află conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design (FADD), Departamentul Ceramică Sticlă Metal, precum și lector univ. dr. Răzvan-Constantin Caratănase, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”. Anul acesta președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea l-a invitat să facă parte din juriu și pe managerul general al Complexului Muzeal „Ion Antonescu” de la Bacău, coorganizatorul Saloanelor Moldovei, de foarte mulți ani, o punte între Bacău și Chișinău, dar la care participă artiști plastici din  întreaga țară.

Premiile Bienalei

„Așteptăm premii de la instituții, de la persoane fizice și de la firme. Avem deja o tradiție în sponsorizarea acestei manifestări. Sunt și persoane particulare, care acordă premii, cum este George Tarara, căruia îi mulțumesc, care acordă premiul <Corneliu Antim>. Apoi, Clubul <Rotary>, Casa de avocatură <Sălcuțan> sunt, de asemenea, alături de noi. Cu siguranță va fi un premiu și din partea Primăriei și ne dorim să fie acordat de domnul primar. Așteptăm oficialitățile și pe domnul ministru al Culturii, dacă îi permite programul, să fie alături de buzoieni, așa cum a mai făcut-o la o expoziție de grup, pe care eu am organizat-o  în acest an, în Capitală. De pe acum îi lansăm invitația, să vină alături de noi și la această manifestare a Buzăului”, spune președintele UAP filiala Buzău. De asemenea, Valeriu Șușnea, povestește că pentru această Bienală va apela și la prietenii pe care le are pentru sponsorizarea evenimentului, astfel încât acesta să se desfășoare în bune condiții la nivelul internațional la care a ajuns. „La finalul acestui proiect se va realiza, ca și la edițiile anterioare, un catalog în care se vor regăsi reproduse lucrările premianților, nominalizaților, a invitaților speciali și premiile de excelență sau premii acordate de sponsori. Apelez la câțiva prieteni de-ai mei, așa cum apelez la Sorin Harabagiu, directorul general de la Ursus, care a fost mereu alături de noi”, mărturisește Valeriu Șușnea.

Președintele UAP Buzău spune că cei care sponsorizează Bienala înțeleg că un astfel de eveniment cultural, la această amploare, nu este al artiștilor sau al administrației. „Este un eveniment al buzoienilor și este normal ca toată comunitatea să pună umărul la realizarea lui”, susține Valeriu Șușnea. Buzăul are ocazia să fie promovat în întreaga lume atât prin impresiile cu care se vor întoarce acasă invitații, dar și prin imaginile din catalogul care va fi editat și care va însoți lucrările ce vor fi returnate autorilor participanți la Bienală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker