Administrație

RAM Termo Verde are un nou director

S-a schimbat conducerea la societatea de termoficare RAM Termo Verde, iar noul director este inginerul Ștefan Dobrescu, care l-a înlocuit pe Giani Matei, cel ce a ocupat funcția respectivă până la mijlocul acestei săptămâni. Conform deciziei Consiliului de Administrație al societății, Ștefan Dobrescu va ocupa funcția de director general provizoriu, cu o durată a mandatului de patru luni, însă „cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum șase luni”, după cum este stipulat în document. Giani Matei își va relua postul de director economic în cadrul societății buzoiene.

Ștefan Dobrescu are 45 de ani, iar în ultima perioadă a activat în mediul privat, ca angajat al unei multinaționale. Acesta vine la cârma unei societăți care mai are în jur de 4.000 de abonați și care a înregistrat, anul trecut, pierderi destul de mari, o parte dintre acestea fiind suportate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar diferența fiind completată din bugetul local.

Fostul director al RAM Termo Verde, Giani Matei, explica, la sfârșitul lunii aprilie a acestui an, ce înseamnă mai exact aceste pierderi, atât în gigacalorii, cât și din punct de vedere financiar. Din documentele dezbătute în cadrul unei ședințe a Consiliului Local din luna aprilie, reieșea că valoarea pierderilor masice, adică cele dintre energia termică produsă și cea vândută, înseamnă o diferență de 13.000 de gigacalorii, res-pectiv, 1.352.056 lei pentru intervalul de referință octombrie 2020-decembrie 2021.

„Pierderile masice sunt pierderile dintre gigacaloriile produse și gigacaloriile vândute. Noi în 2021 am produs circa 37.000 de gigacalorii și am vândut 24.000. Prin proiectul de hotărâre de astăzi se acoperă doar pierderile nete, contabile, care au fost realizate în perioada octombrie 2020-decembrie 2021. Conform actelor normative în vigoare, aceste pierderi pot fi acoperite din bugetele locale ale UAT. Astea sunt masice, dacă se acopereau pierderile financiare, suma era mult mai mare, era de vreo șase ori mai mare (…) Pierderile tehnologice au fost stabilite prin bilanțul energetic de anul trecut, în medie sunt de 35 la sută. Acestea sunt prinse în tariful realizat de ANRE, nu sunt acestea pierderi reale. Ele variază de la sezon la sezon”, preciza Giani Matei.

RAM Termo Verde și-a început activitatea în octombrie 2020 și a fost înființată deoarece RAM Buzău, fosta societate care asigura agentul termic, a intrat în insolvență, acumulând datorii de 20 de milioa-ne de euro. Pentru că mai erau abonați care primeau căldură de la Regia Autonomă Municipală, autoritățile locale au decis să înființeze o nouă societate, care să preia ceea ce era viabil din vechiul sistem de centralizare al orașului. RAM Termo Verde are, în prezent, circa 4.000 de abonați, localizați în cartierele Micro XIV, Micro III, în blocurile ANL și Contactoare.

Articole similare