Sănătate

Puțini buzoieni s-au arătat interesați de pastilele cu iod

Ministerul Sănătății a achiziționat 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu care sunt necesare persoanelor până în 40 de ani în cazul expunerii la radiații, însă a distribuit doar o mică parte din această cantitate.

Datele oficiale arată că doar 383.889 de pastile de iodură de potasiu au fost distribuite românilor până la 31 august, potrivit Hotnews.ro. Ministrul a declarat acum câteva zile că așteaptă cu încredere datele din luna septembrie. Nici buzoienii nu se înghesuite să își ia rețetele, potrivit medicilor de familie.

„Eu am în listă în jur de 7-800 de pacienţi eligibili pentru a primi pastila de iod. Până acum am eliberat mai puţin de 50 de reţete. Noi încercăm, le amintim pacienţilor, le spunem şi, pe măsură ce se prezintă pentru diverse afecţiuni, noi le eliberăm şi reţeta de iod, doar că interesul este scăzut”, a spus Gina Câmpeanu, medic de familie, pentru TVR.

În 2.500 de farmacii din toată țara se găsesc aceste pastile, iar cei care au vârsta de până în 40 de ani pot merge să ia gratuit, pe baza rețetei scrise de medicul de familie, iar 7 milioane de români ar trebui să aibă la îndemână iodura de potasiu în cazul unui accident nuclear. Ministrul Sănătății preciza, în luna aprilie, că pastilele de iodură de potasiu nu au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, ci de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Alexandru Rafila a vorbit despre pastilele de iod duminică seară, într-o emisiune la Antena 3. El nu a precizat care este numărul de pastile distribuite, ci doar numărul de persoane care au ridicat pastile de iod gratuit din farmacii: 1.200 în luna iulie și 230.000 în august. Rafila admitea că este „încă puțin”, dar declara că așteaptă „cu încredere” cifrele din luna septembrie.

Experții în urgențe radiologice de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare spun că pastilele cu iod se recomandă ca măsură complementară evacuării, doar în apropierea locului unde se produce un accident nuclear grav. Și doar dacă este măsurată o concentrație de iod radioactiv peste o anumită limită. Altfel, pastilele pot face mai mult rău.

Distribuția pastilelor de iod a început în farmacii abia la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, după o dispută de luni de zile între ministrul Sănătății și medicii de familie, care au refuzat să distribuie comprimatele în primăvara acestui an, de teamă că aglomerația și birocrația iscate le-ar bloca activitatea cabinetelor, într-o perioadă oricum complicată – val de viroze și gripe, COVID-19, testare COVID-19, vaccinare, consultații, rețete, trimiteri etc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker