joi, 04 iunie 2020

Puțini buzoieni despăgubiți pentru pagubele produse de pesta porcină africană

Judeţul Buzău s-a declarat „liber” de pestă porcină africană în gospodării însă pericolul nu a trecut atât timp cât județele limitrofe Brăila și Ialomița încă se confruntă cu multe cazuri. Zilele trecute conducerea DSVSA Buzău a informat Centrul Local de Combatere a Bolilor cu privire la stingerea ultimelor două focare de pestă porcină africană la porcul domestic, respectiv cele din localitățile Cilibia și Racovițeni. Deși au fost active 20 de focare, au fost plătite despăgubiri doar pentru șase exploataţii din șapte, în cazul cărora responsabilii DSVSA au stabilit că se impune plata, în valoare de 10.840 lei. În celelalte cazuri au fost întocmite sesizări către autoritățile competente, iar în ceea ce privește focarele de la Vadu Pașii, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău să investigheze modul în care au ajuns în județul nostru porci din zona contaminată Ulmu, județul Brăila.

Prefectul Carmen Ichim a anunțat că, în continuare, autoritățile vor menține un nivel ridicat de vigilență, iar cei care vor fi depistați că transportă porci / produse din carne de porc fără documente de proveniență și certificate sanitar-veterinare vor suporta rigorile legii.

De asemenea, cetățenii sunt obligați să notifice imediat medicul veterinar teritorial în cazul descoperirii oricărui cadavru de porc domestic sau sălbatic, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morții acestuia, precum și în cazul oricăror semne de boală la porci.

În prezent, în județul Buzău boala mai evoluează doar în mediul silvatic, unde sunt declarate 17 cazuri la porci mistreți, pe șapte fonduri de vânătoare: 26 Umbrărelu (două cazuri); 39 Breazău (un caz); 44 Câlnău (două cazuri); 27 Berca (trei cazuri); 41 Beceni (patru cazuri); 42 Aldeni (trei cazuri); 45 Dedulești (două cazuri).

 

loading...
error: Content is protected !!