Sport

George Timiș: Rămân același puști din Buzău care a reușit o performanță personală

De vinerea trecută, atunci când Abha a produs surpriza, remizând pe terenul starurilor de la Al Nassr, despre George Timiș s-a scris mult în presa buzoiană și nu numai. Tehnicianul buzoian a reușit să capaciteze o echipă aflată în impas și care-și demisese antrenorul. Ocupat până peste cap, George, binevoitor ca întotdeauna, a reușit, totuși, să răspundă întrebărilor OPINIA.

Reporter: Cum e atmosfera la Abha, după egalul cu Al Nassr? Se simte un plus de încredere, la nivelul lotului?

George Timiș: Este adevărat că traversam o perioadă dificilă, cu patru înfrângeri succesive, și aveam nevoie de un joc bun, nu neapărat de un rezultat excelent. Timpul a fost scurt pentru pregătirea meciului, pentru că veneam după un meci de cupă de 120 de minute. Am reușit să facem o repriză a doua foarte bună împotriva unor jucători de top-class. A trebuit să schimb sistemul de joc, băieții au reacționat perfect și acum atmosfera este foarte bună, dar urmează trei meciuri la fel de dificile.

Rep.: Obiectivul este, bănuiesc, salvarea de la regrogradare. Există vreo clauză care stipulează prelungirea automată a contractului, în cazul reușitei?

G.T.: În acest moment, bineînțeles că obiectivul este salvarea de la retrogradare, într-un campionat care a devenit unul extrem de competitiv, unde trebuie să faci față unor antrenori și jucători pe care îi vedeai la televizor evoluând în cupele europene sau la echipele lor naționale. Contractele se semnează aici pe un an de zile, cu eventuale discuții pentru viitor. 

Rep.: Bănuiesc că ați citit presa din țară. S-a scris despre dumneavoastră mai mult decât în ultima perioadă…

G.T.: Am primit multe articole din presa noastră dar și din cea internațională de la foarte mulți prieteni pe care îi am și cărora le sunt recunoscător pentru susținere, încurajare și chiar rugăciuni pentru reușită! Este impresionant, dar rămân același pe care îl știți, cel care nu a uitat de unde a plecat, un puști din Buzău care, oarecum, a reușit o performanță personală, după o muncă frumoasă și constantă!

Rep.: Urmează două meciuri grele, cu Fateh și Shabab. Vă veți „duela” cu Reghecampf, Banega, Carrasco… sunt meciuri cruciale pentru Abha?

G.T.: Toate meciurile sunt cruciale pentru că fotbalul înseamnă emoție și foarte ușor poți aluneca pe o pantă de neîncredere, de suspiciuni, de întrebări la care nu găsești răspuns.

Rep.: Există posibilitatea să mai aduceți jucători? Știm că în Europa perioada de transferuri s-a încheiat…

G.T.: Jucători mai pot fi aduși doar în iarnă, când este „mercato”, dar mai este până atunci. De exemplu, au fost discuții înainte de meciul cu Al Nassr despre posibilitatea înlocuirii unor jucători, dar se pare că am reușit să-i recapacitez, să prindă iar încredere în ei și să-i punem pe gânduri pe conducători în privința schimbării lor.

Rep. Cei de la Ittihad au o medie de spectatori de peste 40.000/meci. Cum e la Abha ?

G.T.: Stadioanele sunt pline la echipele de top, la noi nu prea vin spectatori, sunt fani ale celor patru cluburi mari din Arabia Saudită. Când jucăm acasă cu ele, stadionul este plin, dar pentru a-i susține pe adversari, nu pe noi. Contează enorm atmosfera, indiferent dacă vin sau nu pentru noi.

„Fotbalul are o caracteristică unică, nu poate fi păcălit”

Rep.: Care credeți că sunt principalele caracteristici care definesc stilul de joc al fotbalului din Arabia Saudită? S-a schimbat ceva de la „infuzia” de stranieri?

G.T.: Arabia Saudită este într-o continuă schimbare, la fel și fotbalul iar, așa este, prin venirea jucătorilor de top cerințele sunt foarte mari, ritmul este unul excelent, au apărut adevărații lideri de echipă. Anderson este un tip extraordinar, pune presiune pe toți, un exemplu de fotbalist profesionist și de conducător de care orice echipă sau antrenor are nevoie. Îi vezi la televizor, dar când îl urmărești de aproape pe Mané și vezi cum rupe gazonul când pleacă de pe loc, înțelegi adevărata lor valoare.

Rep.: Iar cele mai mari provocări cu care vă confruntați în Arabia Saudită?

G.T.: În general, fotbalul are o caracteristică unică, aș putea spune, nu poate fi păcălit! Incompetența, lașitatea, minciuna, poleiala se curăță imediat în fața unei echipe de fotbal. Băieții te citesc imediat și te taxează prin atitudinea la antrenament, la ședințele unde tu crezi că poți să-i minți, în meciuri, în relația de zi cu zi. De aceea când îi vaăd pe unii că vin și au impresia că schimbă ei tot, că au citit trei cărți și că se poate aplica peste tot ce știu ei, că repetă trei antrenamente sau, din contră, că vin cu o sută de sesiuni de antrenament, sunt amendați imediat.

Rep.: Pentru dumneavoastră, obiectivul pe termen lung vizează rămânerea în Golf, sau întoarcerea în Europa? Superliga, poate?

G.T.: Viitorul fotbalistic este în această zonă, unde vor apărea stadioane excepționale, tehnologie de ultima oră, provocări fotbalistice care mă vor face să mă perfecționez mereu, să învăț mereu și unde pot împărtăși din cunoștințele mele tuturor celor care vor sa primească ceva! La noi, bugete publice pe mâna unora care nu au viziune curată pentru sport, doar să se îmbogățească ei și familiile lor, care au venit de nicăieri și se cred deținătorii de decizie. În sport nu e așa. Poți să-i minți o perioadă,  poți promova jucători sau antrenori pe baza unor legături personale și pentru un câștig imediat, dar nu funcționează pe termen lung. Dar ce spun eu aici… vorba reclamei: dacă e să pierdem, măcar să câștigăm! Adică să luăm un ban… noi!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker