Politic

Pufu salută reacția autorităților locale în scandalul roșiilor de Glodeanu

Senatorul liberal buzoian Vlad Pufu – cel care a ținut cald subiectul testării legumelor după izbucnirea scandalului de la Glodeanu Sărat, legat de substanţele care forţează coacerea acestora -, laudă reprezentanții locali ai autorităților care au găsit formula pentru testarea zilnică a legumelor şi fructelor în piaţă pentru nitraţi şi nitriţi. Acesta spune că, în acest moment, rămâne în discuţie determinarea nivelului de pesticide, realizată în prezent doar de Autoritatea Fitosanitară.

Pufu susține că rețeta aplicată la Buzău trebuie extinsă în toată ţara: „La Buzău se poate! Testarea zilnică a produselor în toată ţara! Direcţia Agricolă Buzău anunţă că, împreună cu Pieţe, Târguri şi Oboare, societate din cadrul Primăriei Buzău, a găsit o formulă pentru testarea zilnică a legumelor şi fructelor în piaţă. Deci SE POATE!  E o victorie de parcurs, care va aduce linişte în rândul consumatorilor, dar va asigura şi respect pentru producători, pentru că oamenii vor aprecia mai mult munca depusă de un fermier pentru a putea aduce la vânzare un produs sănătos şi sigur”, a scris Pufu pe Facebook.

În opinia senatorului liberal, acesta este un pas important, întrucât testările zilnice, realizate prin sondaj, vor acoperi toate produsele autohtone, de la legume la fructe şi verdeţuri. „Vor fi însă determinări doar pentru prezenţa nitraţilor şi nitriţilor, iar în cazul apariţiei unei suspiciuni vor putea fi luate imediat măsuri pentru analize suplimentare, dar şi pentru stoparea de la vânzare, până la un rezultat cert venit de la laborator. Rămâne în discuţie şi varianta determinării nivelului de pesticide, realizată momentan doar de Autoritatea Naţională Fitosanitară, şi insist ca aceste substanţe să fie în atenţia factorilor responsabili, pentru testare zilnică. Şi dacă se poate la Buzău, această formulă trebuie extinsă în toată ţara”, subliniază senatorul PNL.

Reamintim că reprezentanții Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Buzău consideră că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără fundament, iar în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de substanţe chimice în produsele testate. Ba mai mult, directorul Direcţiei Pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că unele roşii testate, deşi nu sunt certificate în acest sens, pot fi consumate ca produse bio neavând nici urmă de pesticide.

Articole similare