luni, 01 iunie 2020

Provocare media în premieră la un liceu buzoian

Comunicarea la distanță a fost una dintre provocările profesorilor și elevilor în această perioadă marcată de izolarea im­pusă de pandemia covid. Conducerea Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” a găsit o metodă inedită de a valorifica această izolare pentru a dezvolta creativitatea propriilor elevi. Mai exact, la Liceul „Grigore Moisil”, în „Săptămâna altfel” a fost lansată o provocare inedită pentru a transforma starea de disconfort într-o stare de bine prin reamintirea tuturor activităților frumoase realizate de elevi împreună cu prietenii, colegii și cadrele didactice. Este vorba despre un concurs  intitulat „De ce este liceul nostru cool?”, la care au fost invitați să paticipe toți elevii, indiferent dacă făceau parte sau nu din clasa media a liceului. Concursul este în plină desfășurare și se va încheia la finele lunii mai.

„Elevii trebuie să facă un filmuleț de un minut, un minut și jumătate, în care să exprime cum văd ei liceul în care învață. Proiectul a fost lansat săptămâna trecută, în < Școala altflel> . Până vineri, elevii au trebuit să le fina­li­zeze și le-au postat pe rețelele de socializare; până la sfârșitul lunii, filmulețele trebuie să adune cât mai multe like-uri și comentarii. Jurizarea va ține cont de like-urile primite”, a declarat directorul unității de învățmânt, Adriana Voicu.

Provocarea lansată elevilor  de conducerea liceului reprezintă și o admirabilă carte de vizită pentru unitatea de învățământ. Fiind un concurs de creativitate elevii sunt puși în situația de a-și prezenta liceul prin prisma propriilor lor trăiri, a sentimentelor lor față de profesorii și unitatea de învățământ . Creația lor poate fi un bun feed-back al activității profesorilor de peste ani, dar și al modului în care au fost derulate diferite activități. Proiectele și activitățile care au rămas în mintea elevilor se regăsesc în aceste filmulețe.

De ce consideră elevii de la „Moisil” că liceul lor este „cool”

„Este un proiect în premieră.  A trebuit să inventăm activități  care să se poată realiza din fața calculatorului, în care copiii să nu își piardă interesul; așa a apărut ideea acestui concurs. Au ieșit niște filmulețe foarte interesante. La cât de bune sunt filmulețele, este foarte greu de stabilit un clasament. Or să primească cu toții premii surpriză,  iar premiul cel mare va fi o zi cu doamna director în birou, adică va fi director pentru o zi alături de mine”, a spus Adriana Voicu. Această din urmă oportunitate lansată drept premiu are și ea menirea de a încerca schimbarea unor mentalități.

„Lor li se pare că dacă mergi la director, înseamnă că ai făcut ceva rău, ori nu asta trebuie să fie imaginea conducerii unui liceu. Elevii trebuie să știe  că poți să mergi la director și să fii un copil bun și apreciat. Directorul nu trebuie să fie sperietoarea liceului”, a explicat demersul privind recompensarea câștigătorului concursului de filmulețe directorul Adriana Voicu.

Filmulețele realizate de elevii de la „Moisil” includ în mare activități la care copiii au participat. Din realizările lor reiese că au fost impresionați de proiectele de tip școală europeană desfă­șurate la Moisil. „Proiectele europene au însemnat pentru unii elevi primele ieșiri din țară și i-au marcat atât ce au învățat, dar  și ce au văzut pe unde  au făcut și practică. În acele proiecte și-au dat seama că sunt la fel de ­va­loroși ca orice alt copil din lume. Aceste aspecte se regăsesc în creațiile lor”, a mai explicat directorul liceului Adriana Voicu.

Proiectul a prins atât de tare încât pe lista de competitori se află și foști elevi ai liceului. „Am avut surpriza să participe la concurs și un fost elev de-al nostru care acum este student la Academia Tehnică Militară”, a spus directorul Adriana Voicu.

loading...
error: Content is protected !!