Economic

Protecția Consumatorului sau Protecția Retailerilor? Numele fabricilor buzoiene care au invadat piața cu oțet falsificat, la secret

Două fabrici din Buzău au fost obligate să-și întrerupă activitatea, în urma unor ample controale des­fășurate de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru neregulile constatate. Comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat  șase amenzi contraven­ționale.

,,La sfârșitul lunii octombrie, Autoritatea Națio­nală pentru Protecția Consumatorilor a finalizat o acțiune de control ce avea drept temă verificarea corelenței dintre denumire și compoziție a oțetului e­xistent pe piață. Prin urmare, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflat la comercializare, care au fost duse în laboratoare. În urma analizelor din laboratoare s-a constatat faptul că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se preciza pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt,  un produs obținut dintr-o materie primă diferită de cea precizată pe ambalajul produsului”, au transmis re­prezentanții ANPC.

În urma deciziei de a închide, temporar, respectiv definitiv, cele două fabrici producătoare de oțet din Buzău, Asociația Pro Consumatori a cerut să fie publicată și denumirea fabricilor, astfel încât consumatorii să știe care sunt produsele de care ar trebui să se ferească, întrucât oțetul  contrafăcut a ajuns deja pe mesele românilor.

În ciuda acestei soli­citări, ANPC nu a făcut publice, nici de data aceasta, numele fabricilor, dar a oferit un răspuns Asociației Pro Consumatori cu privire la motivul pentru care nu pot fi divulgate: ,,Produsele neconform fabricate și puse pe piață de către cei doi producători s-au co­mercializat în toate lanțurile de magazine naționale, regionale sau locale, dar și la alți comercianți de pe piață. La acest moment produsele sunt retrase de la co­mercializare. Nu putem să vă furnizăm denumirile tuturor magazinelor în care  s-au comercializat produsele neconforme în speță, inclusiv pentru respectarea principiului concurenței loiale pe piața liberă”, a fost mesajul transmis de către reprezentanții ANPC.

Reprezentanții APC nu se opresc aici și vor în continuare să afle care sunt cele două fabrici buzoiene, mai ales că săptămâna trecută tot ANPC a amendat Altex, companie pentru care ,,principiul concurenței loiale” pare să nu fi fost    respectat.

În urmă cu câteva săptămâni, inspectorii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru mai multe mari lanțuri de magazine din România pentru distribuirea la raft a mai multor loturi de oțet contrafăcut.

Peste 11.500 de litri de oțet au fost scoși de la comercializare în magazinele Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora.

Articole similare