Actualitate

AJVPS Buzău jubilează: mai puține restricții pentru vânători

Încă o lege votată de curând de Camera Deputaților stârnește rumoare; de data aceasta este vorba despre cea care privește vânătoarea și protecția fondului cinegetic. Noua lege aduce două modificări importante, ce vor avea efecte dezastruoase asupra diversității, susțin reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR), un ONG premiat și cu o activitate de peste 30 de ani în România.

Prima modificare se referă la renunțarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare și înlocuirea acestuia cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător. Măsura ar pune în pericol de dispariție multe specii, unele dintre ele având deja un statut de conservare nefavorabil. „Astfel, dacă în forma inițială a legii, pentru specia gârlița mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă adoptată de către Camera Deputaților această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel, s-a estimat că pentru gârlița mare, într-un sezon de vânătoare în noua formă, se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai multe decât în forma inițială a legii”, spun reprezentanții SOR.

Cea de-a doua modificare privește scurtarea timpului de stagiatură necesar dobândirii calității de vânător, măsură cu care SOR nu este, de asemenea, de acord. Motivul este faptul că scurtarea timpului de pregătire ar însemna și faptul că noii vântători nu ar fi capabili să recunoască speciile pe care le vânează, de altfel, o hibă și a sistemului actual. „De exemplu, un proaspăt vânător poate ieși la vânătoare de ciocârlii de câmp, fără cunoștințe de bază referitoare la identificarea acestei specii, în condițiile în care în țara noastră există ciocârlii de câmp, ciocârlii de Bărăgan, ciocârlii de pădure, ciocârlan și ciocârlii de stol. Toate aceste specii sunt foarte asemănătoare, însă doar una poate fi vânată: ciocârlia de câmp (Alauda arvensis)”, spun reprezentanții SOR. Aceștia recomandă, din contră, o pregătire mult mai temeinică a viitorilor vânători, care presupune ca permisul de vânător să fie eliberat abia după un stagiu de un an de cursuri de recunoaștere a speciilor, cu pregătire practică și teoretică și susținerea unui examen acreditat.

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Buzău (AJVPS) a primit cu bucurie vestea noii legi, felicitându-i pe cei care au inițiat demersul într-o postare pe Facebook: „A fost votată Legea vânătorii fără cote la speciile migratoare, felicitări d-lui deputat Gheorghe Nacov!”. Pentru cetățenii români, prețurile de valorificare, cu amănuntul, a cărnii de vânat și a altor produse de origine animală variază între 10 lei/kg, pentru mistreț (carcasa în blană) și 600 lei/ bucata pentru urs (vezica biliară). Alte prețuri sunt de 17 lei/kg căprior, capră (carcasa în blană), 10 lei/kg mistreț (carcasa în blană) sau 12 lei/kg pentru urs (carcasa jupuită). Tarifele pentru prestări servicii operațiuni cu arme letale si neletale se încadrează la 150 lei/arma pentru custodie armă 6 luni, 250 lei/arma pentru custodie armă 1 an și 200 lei/operațiune pentru operațiunea de vânzare – cumpărare armă.

Proiectul de lege controversat a fost adoptat de aproape toate formațiunile politice, cu 205 voturi „pentru”, 57 „contra” și 11 ,,abțineri’’, urmând ca modificările aduse actului normativ să fie promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker