Actualitate

Protecția Consumatorilor: Atenție la produsele cumpărate de Sărbători

Sărbătorile de iarnă vin și cu „tradiționalele” avertismente din parte inspectorilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care spun că mulți agenți economici vor să-și vândă marfa indiferent de calitatea acesteia, iar acest lucru poate avea efecte nefaste asupra celor neatenți.

„Acordați o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoționale! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanțial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmați în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun și Revelion. În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor <profita> de această perioadă pentru a-și vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”, a transmis Paul Anghel, președintele ANPC.

Acesta sfătuiește consumatorii să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare și să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea și, mai ales, siguranța.

Potrivit reprezentantului ANPC, achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) iar produsele trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

„Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din <portbagajele mașinilor>, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a precizat sursa citată.

Totodată, consumatorii trebuie să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. În cazul produselor congelate, trebuie verificat termenul de valabilitate astfel încât acesta să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă produsele vor fi depozitate în gospodărie pentru o perioadă mai lungă. La cumpărarea produselor congelate, ca în cazul oricăror produse, este foarte important ca ambalajul să nu fie deteriorat.

Achiziționarea produselor de patiserie se va realiza numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker