Opinii

Prostie vs. ticăloșie

Ziua de luni a adus românilor cu frunțile încrețite de griji, de așteptarea concediului sau de supărare după ce zilele libere s-au dus pe Apa Sâmbetei, prilejul să zâmbească. Măcar puțin. În amintirea zilelor bune, în care Dăncilă, Genunche, Pamblică sau Cias scoteau pe gură prostii în ritmul unei mitraliere. Nu mai insist pe tâmpenia Ralucăi Turcan, aceea de a ura pe Facebook ,,La mulți ani!” baronului Samuel von Brukenthal, trecut la cele veșnice în 1803. Nici pe penibilul scuzei ulterioare, cum că românii urează ,,La mulți ani!” poetului națio­nal Mihail Eminescu; da, românii fac aceste urări, dar trebuie să precizăm că este vorba doar despre români de inteligența Ralucăi Turcan – pentru care aplicarea proverbului cu mama proștilor este o dovadă de duioșie -, imbecilizați de-a dreptul de atâta staționare pe rețelele de socializare. Mai avea Raluca Turcan să ne spună că atât Brukenthal, cât și Eminescu, trăiesc veșnic în inimile noastre, deci este normal să primească urările românilor de ziua lor!

În schimb, ticăloșia replicii ulterioare – aceea că adversarilor politici le dorește tot ,,La mulți ani!”, dar cu executare – merită ceva mai multă atenție. În fapt, doar constatarea că în anii care s-au scurs din momentul în care tânăra speranță a liberalismului românesc își făcea stagiatura pe centura politicii și  până în zilele noastre creierul doamnei nu a evoluat deloc. Parcă pare chiar mai îngră­mădit din pricina adaosurilor de botox.

Și dacă suntem la ticăloșii, trebuie să remarcăm că ziua de luni ne-a mai adus o mostră. Din partea unui individ care poartă vorbele celei mai retograde instituții care funcționează în acest moment pe meleagurile mioritice, respectiv Biserica Ortodoxă Română. La o interpelare a politicului privind exemplul atât de necesar pe care ar trebui să îl dea turmei de credincioși Întâistătătorul Daniel, vaccinându-se, Vasile Bănescu trântește un clasic, de fapt, ,,ba pe-a mamei dumneavoastră”. Adică amintește că în țara noastră există 18 biserici și culte religioase recunoscute. De parcă bizonul majoritar, românul verde și ortodox, cel care crede că în urma vaccinării i-ar putea crește solzi sau ar fi în pericol să devină sclavul lui Bil Gheiț, ar urma exemplul muftiului, al rabinului sau al pastorului adventist ori reformat.

P.S.: Povestea cu Brukenthal și Eminescu mi-a amintit de chitaristul suedez Yngwie Malmsteen care, pe coperta fiecărui album, aduce mul­țumiri familiei, vecinilor, cățelului vecinilor, unor clasici ai muzicii universale – gen Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Ama­deus Mozart, Antonio Vivaldi -, dar și unor clasici în viață, precum Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Sebastian Bach, Eric Clapton etc. În ceea ce îi privește pe cei doi domni purtând numele de Bach, primul trăiește veșnic în inimile noastre, iar al doilea mai cântă și în zilele noastre!

Articole similare