Actualitate

Propunere legislativă: țigările și alcoolul, vândute doar cu buletinul

23 de parlamentari au venit cu o propunere legislativă nouă, în încercarea de a preveni consumul produselor din tutun sau al băuturilor alcoolice în rândul minorilor. Printr-un proiect de lege depus la Senat, inițiatorii propun ca în magazinele sau localurile ce comercializează astfel de articole, vânzătorii să poată cere actele de identitate ale clienților.

Modificarea legislativă vine după ce s-a constatat că, deși interzis la vânzare, tutunul, de exemplu, ajunge le minori cu destul de mare ușurință. „Cinci la sută dintre fumătorii adulți din România, adică un fumător din șase, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38 la sută înainte de a împlini 18 ani”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative pentru completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și pentru completarea și modificarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Drept urmare, inițiatorii vor ca Legea 349/2002 să fie modificată și să prevadă că „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unitățile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”. La rândul ei, și Legea 61/1991 urmează să fie modificată, iar personalul localurilor publice și vânzătorii din unitățile care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale clienților, atunci când există suspiciuni că aceștia ar fi minori.

Un comentariu

  1. Poate și în piața centrală din mun.Buzau, vânzătorii ambulanți de tutun vor cere actele de identitate minorilor. Cred că o să.si facă un birou al tabagistilor pe partea cu Independentei pentru că în partea cealaltă e w.c.-ul public. 😉

Articole similare