Opinii

Propaganda rusă și „Marele Război Patriotic de Apărare a Patriei”

O linie interesantă a propagandei ruse din ultimii ani este cea care are în centru „Marele Război Patriotic de Apărare a Patriei”. Am mai scris și vorbit despre folosirea istoriei (rescrierea ei, mai precis) ca instrument pivotal al Kremlinului.

Ideea este una destul de subtilă și ușor trecută cu vederea în mediile occidentale. Ba aș putea spune că mulți istorici și jurnaliști occidentali, crescuți în cultura mediilor universitare leftiste, au înghițit și promovează propaganda rusă fără să înțeleagă ce anume fac și despre ce anume este vorba. O fac în mod regulat pornind de la fascinanta poveste a rezistenței și eroismului rusesc. E plină media occidentală de articole, studii, discuții pe tema „poporul rus eroic, care a suferit pierderi uriașe în lupta cu Germania nazistă”. Trimiteri, comparații, analize pornind de la războiul din Ucraina. OK.

Vedeți dumneavoastră, ideea propagandei ruse este una simplă. Poporul rus nu a luptat într-un război mondial. Da. Ați auzit bine. Al doilea război mondial nu există pentru ruși. Cu accentul pe mondial. Nu. Rușii au luptat cu germanii pentru a-și apăra țara. Și au învins singuri, fără niciun ajutor.

Adică. Uniunea Sovietică, țară pașnică și cu oameni iubitori, a fost brusc atacată prin surprindere și tot ce a urmat este o luptă epică pentru supraviețuire. Faptul că restul lumii era cuprins într-un război mondial nu apare relevant. Ceea ce, să spunem aici, este foarte convenabil, din moment ce Uniunea Sovietică a favorizat și a generat intenționat contextul pentru ca acel război mondial să existe. Despre asta nicio vorbuliță.

Marele Razboi Patriotic începe pe 22 iunie 1941 și se termină pe 9 mai 1945. Atât.

Nu există perioada de agresiune împreună cu Germania, nu există împărțirea Poloniei, nu există Țările Baltice, Finlanda, Basarabia. Nu există, după 22 iunie, ajutorul aliaților occidentali. Nimic. Al Doilea Război Mondial nu există pentru propaganda Kremlinului.

Există exhibarea pierderilor uriașe suferite de poporul sovietic și sacrificiul populației. 25 de milioane. Leftiștii din Occident sunt cu lacrimi în ochi.

Well. Da. Au murit milioane. Dar știți de ce?

Pentru că Stalin a pus umărul decisiv la declanșarea unui război mondial. Ăla despre care propaganda rusă nu vrea să vorbească.

Și apropo. Poate reflectând asupra acestui aspect minor veți înțelege de ce Putin prezintă astăzi agresiunea împotriva Ucrainei ca un război de apărare a Rusiei în fața „agresiunii” Occidentului.

Articole similare