Politic

Proiectul privind reutilizarea DEEE a devenit lege. Printre inițiatori, doi liberali buzoieni

Senatorul liberal Vlad Pufu și deputatul PNL Gabriel Avrămescu sunt doi dintre cei trei inițiatori ai unui proiect de lege care reglementează reutilizarea deșeurilor electronice, electrice și electrocasnice (DEEE), prin care se va putea prelungi durata de viață a echipamentelor de acest fel, ceea ce înseamnă că oamenii vor avea acces la produse recondiționate la prețuri reduse. Camera Deputaților a fost for decizional în acest sens, iar legea a plecat la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Vlad Pufu și Gabriel Avrămescu

„A fost adoptat proiectul inițiat de mine și de colegul meu, senatorul Vlad Mircea Pufu, care reglementează reutilizarea deșeurilor din electronice și electrice. Este o victorie extrem de importantă în contextul economic actual, care permite reintroducerea pe piață a produselor reparate, prelungind astfel durata de viață a echipamentelor electrice și electronice. Toți românii vor avea acces la produse la prețuri mici, care să le îmbunătățească viața și, prin adoptarea acestui proiect, se pun bazele creării de noi locuri de muncă în domeniul reparării și reutilizării echipamentelor electrice și electronice”, a transmis președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, Gabriel Avrămescu.

Președintele grupului Green, Constantin Damov, a declarat că lunar, la Buzău, fabricile grupului reciclează o cantitate enormă de deșeuri electronice, iar un procent de 10 la sută ar putea fi salvate. Produsele reparate ar putea fi vândute persoanelor sau instituțiilor care nu dispun de bugete generoase și nu își pot permite diverse aparate care să le faciliteze viețile sau activitățile de zi cu zi. „În Buzău, reciclăm aici, lunar, 25.000 de frigidere și reciclăm 5.000 tone lunar de electronice. Minimum 10 la sută pot fi reparate (…) Există aici o piață socială a celor care n-au bani și a instituțiilor care n-au bani, din zone rurale, e o listă întreagă de utilizatori care nu-și permit aer condiționat, scannere, routere, frigidere. Avem o resursă enormă pe care o putem trimite în piață”, spunea Damov în urmă cu ceva timp.

Fără un cadru legal bine reglementat, produsele nu ar fi putut fi vândute, iar Constantin Damov a adăugat că deși exista deja un standard în ceea ce privește recondiționarea produselor, era necesară o lege care să clarifice cine este răspunzător de calitatea produselor recondiționate, în ce măsură își poate asuma reparatorul vina în cazul unor situații neprevăzute, precum și perioada sau condițiile acordării garanției. Același argument l-a susținut și co-inițiatorul proiectului, senatorul liberal Vlad Pufu, care a transmis că legea va reprezenta o mână de ajutor întinsă românilor care nu își permit produse noi, cu prețuri destul de mari.

„Legea era necesară, în condițiile în care România nu avea reglementată o piață în acest sens și nu exista o definiție a încetării statutului de deșeu odată finalizată pregătirea pentru reutilizare. Practic, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, se va putea prelungi durata de viață a echipamentelor electrice și electronice, iar românii vor avea acces la astfel de produse la prețuri reduse față de cele actuale. Legea votată azi (luni, 19 decembrie n.r.) în plenul Camerei Deputaților urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis”, a transmis senatorul Vlad Pufu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker