Administrație

Proiectul de 5 milioane de euro pentru modernizarea Pieței Dacia, în linie dreaptă

Primarul Constantin Toma a semnat, marți, contractul cu asocierea formată din două firme – Fraicom SRL și Pergola Gradini Decorative SRL -, care și-au adjudecată licitația pentru modernizarea Pieței Dacia, proiect care va fi demarat de îndată ce se obțin și restul documentelor. Imediat ce vremea va permite acest lucru, echipele de muncitori își vor începe activitatea de mo­dernizare a simbolului arhicunoscut buzoienilor.

La evenimentul prilejuit de semnarea contractului de execuție, primarul nu s-a rezumat să vorbească doar despre proiectul din Piața Dacia, ci a făcut referire și la celelalte planuri de renovare din oraș, despre care spune că vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor. El le-a promis buzoienilor că orașul va căpăta alt aspect și va fi axat pe ecologizare, astfel încât poluarea să fie redusă cât mai mult, ca parte a schemei de tranziție către economia circulară. Buzăul devine „verde” treptat, iar edilul promite că va fi o plăcere pentru cetățeni să parcurgă orașul la pas.

Accentul pus pe reabilitatarea centrului orașului este justificat prin faptul că acesta este punctul principal de atracție atât pentru buzoieni, cât și pentru cei aflați în trecere, dat fiind că majoritatea  instituțiilor se află aici. „Centrul Buzăului înseamnă Piața Daciei, Aleea Trandafirilor, Palatul Comunal, Cuza Vodă, ce a mai rămas din vechiul oraș și zona Bazar. Toată această zonă va fi reabilitată total, inclusiv Palatul Comunal, care va intra pe viitoarele finanțări, prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a precizat Constantin Toma. Acesta a mai adăugat că speră să atragă fonduri substanțiale din mai multe surse, pentru a-și duce la capăt planurile de modernizare a orașului; dar, a mai spus el, și sprijinul cetățenilor este foarte important, deși este greu să mul­țumești toate categoriile de buzoieni.

Proiectul modernizării centrului orașului este unul foarte drag lui Constantin Toma, care a declarat că funcția de primar i-a permis să aleagă, în 2016, proiectele de dezvoltare pentru oraș. „În funcția de primar ai și un privilegiu, de a alege proiectele de dezvoltare pentru orașul tău. Am ales, atunci, aceste proiecte, și iată că, încet-încet, se finalizează și Buzăul se transformă”, a mai spus Toma.

Primarul a mai adăugat și că mizează pe seriozitatea firmelor care au câștigat licitația pentru modernizare, astfel încât, centrul orașului să fie complet schimbat până la sfârșitul anului viitor. Noile schimbări vor însemna o transformare totală a „Platoului”, iar acesta va avea spații verzi, piste pentru biciclete, bănci și multe altele. În jur de 16.000 de metri pătrați urmează să fie amenajați, iar 85 de containere cu granit vor fi necesare pentru acoperirea întregii su­prafețe. Inclusiv iluminatul va fi unul special, cu tele­gestiune, ce va include 12 tipuri de stâlpi de iluminat, cu camere de supraveghere și wi-fi. De asemenea, vor fi amplasate și cinci fântâni ar­teziene, un mobilier cu o arhitectură unică, dar nu numai. „Vor fi amplasate bănci smart, care vor avea wi-fi, USB, tot ce trebuie ca să poți să te simți bine. Mobilierul urban, în special băncile, nu vor fi unele clasice, ci vor șase feluri de bănci, ceva deosebit, pe care le producem noi, în România, și care cred că vor imprima o notă de modern locului (…) Sper să facem din acest centru unul de nivel european”, a declarat AnneMary Enescu, directorul general al Fraicom SRL. Aceasta a mai spus și că proiectul din Buzău este o provocare, dat fiind că este cel mai amplu de acest tip, față de care firma sa și-a luat angajamentul, dar că este încrezătoare în rezultat.

Planurile de viitor ale primarului Constantin Toma includ și transferul către municipalitate a canalului natural Iazul Morilor, fir de apă cu încărcătură istorică pentru orașul Buzău, „martorul” numeroaselor așezări dispuse în jurul său de-a lungul anilor. Primarul Toma a mărturisit că nu toate schimbările propuse vor fi agreate de cetățeni, iar una dintre ele, probabil, va stârni destule nemulțumiri, mai ales în rândul șoferilor. Aceasta pentru că pe Aleea Trandafirilor nu se va mai circula cu niciun mijloc auto, iar strada va deveni extensie a Pieței Dacia. De asemenea, Strada Ostrovului și Strada Independenței vor fi reabilitate și se va introduce circulația din ambele sensuri, cu prețul locurilor de parcare, însă. Cu toate acestea, șoferii nu au motive de îngrijorare, deoarece Primăria lucrează și la construirea unei parcări subterane, care va rezolva problema locurilor desființate.

Articole similare