Administrație

FOTO | Premii și daruri pentru donatorii de sânge din partea Consiliului Județean

Mai mulți donatori de sânge au fost premiați de către Petre Emanoil Neagu, preșe­dintele Consiliului Județean Buzău, și de către directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, biologul Adriana Crăciun. Donatorii fideli, a căror contribuție a salvat numeroase vieți, se prezintă re­gulat la Centrul de Transfuzie, unii dintre ei ajungând și la peste 140 de astfel de experiențe. Vizibil emoționată în prezența donatorilor, directorul Centrului de Transfuzii le-a mulțumit personal acestora pentru promptitudinea cu care au răspuns apelurilor de donare de sânge, vitale pentru cei aflați în suferință. „Gândiți-vă câți pacienți au salvat acești minunați salvatori. Sunt oameni care ne ajută de fiecare dată, oameni care vin când sunt apelați telefo­nic pentru vreo urgență. Mi-am dorit din toată inima să le aduc un strop de recunoștință și îi mulțumesc Consiliului Județean pentru că acest vis  s-a putut îndeplini astăzi. Am toată recunoștința pentru acești oameni, care cunosc ce înseamnă solidaritatea umană, responsabilitatea civică și nu pot să spun decât că sunt extrem de emoționată că astăzi reușesc, împreună cu domnul președinte, să le aducem o dovadă de recunoștință ”, a declarat Adriana Crăciun.

Și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a ținut să le mulțumească donatorilor, care au înțeles importanța actului, catalogându-i drept eroi. Acesta a mai spus și că donatorii sunt un exemplu pentru restul cetățenilor, în speranța că mai mulți oameni vor înțelege cât de necesară și de utilă este donarea de sânge. „Sunteți niște oameni absolut deosebiți, vă pot cataloga ca pe niște eroi, pentru că dăruiți viață semenilor noștri care sunt în nevoie. Cuvintele sunt prea puține pentru a vă putea aduce mulțumiri, dar sunteți un exem­plu bun și pentru ceilalți cetățeni”, a spus acesta.

Ambele instituții s-au unit pentru a le dărui donatorilor diplome și cadouri pentru faptele de binefacere, deși lucrurile materiale nu echi­valează cu darul vieții, fapt subliniat și de către Petre Emanoil Neagu: „Acesta este un gest simbolic de recunoștință și sper să fiți un exemplu și pentru ceilalți. Sângele este necesar supraviețuirii, iar în fiecare zi, în fiecare oră, chiar, cineva are nevoie de sânge, ca să aibă o șansă la viață”.

Printre donatorii cărora li s-au adus mulțumiri s-a numărat și societatea Romcarbon, ai cărei angajați donează regulat, la fiecare trei luni, ajungând la peste 1.600 de unități de sânge, din anul 2018 până în prezent. Adriana Crăciun s-a declarat plăcut surprinsă de fidelitatea și devotamentul angajaților societății de a dona și l-a premiat pe reprezentantul firmei, Viorel Stoican, pentru faci­litarea procesului de donare. „Le mulțumesc foarte mult, pentru mine înseamnă foarte mult această colaborare și sper ca și alte unități comerciale să ia acest exemplu, pentru că este un lucru minunat care se întâmplă și pentru noi, și pentru dumnealor. În felul acesta, reușim să fim aproape pentru câți mai mulți pacienți”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii.

Vârsta donatorilor premiați este variată, câțiva dintre ei având aproape 60 de ani, vârsta limită până la care se poate dona sânge. Printre cei premiați s-au numărat donatori fideli, unii dintre ei donând sânge regulat, chiar și din anul 1983. Alții au venit chiar de la Centrul de Transfuzii, unde au donat pentru a salva vieți, în timp ce alții și-ar dori să doneze în continuare, chiar dacă vârsta nu le mai permite.

Cei interesați să doneze trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani sau greutatea între 50 și 100 kg femeile și 60-110 kg bărbații. De asemenea, trebuie să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de tip B și C), TBC, boli de inimă, sifilis, boli de piele, malarie, epilepsie, miopie peste -6 dioptrii, diabet zaharat sau ulcer. De reținut este și faptul că înainte de donare nu se consumă băuturi alcoolice (24 ore) și se recomandă a se servi micul dejun. Pe lângă actul de binefacere, prin donare se fac și analize gratuite: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C; HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (probe hepa­tice), hemoleucograma, bio­chimie (colesterol, trigliceride, gli­cemie etc). De asemenea, donatorii primesc șapte bonuri de masă în valoare de aproximativ 66,99 lei.

Articole similare