Administrație

Proiectul canalizării de la Stâlpu încetinit de pandemie şi scumpiri la materiale de construcţii

Primarul comunei Stâlpu, Stelian Gioabă, spune despre proiectul pentru realizarea reţelei de canalizare şi preluarea apelor menajere, care se află în derulare, că ar fi trebuit să „încapă” într-un mandat, adică în patru ani, pentru că lungimea totală a reţelei nu depăşeşte 15 kilometri. „De  la început, am organizat implementarea acestui proiect pe două etape, spune primarul Gioabă. Primele lucrări s-au făcut undeva în anul 2021, iar ritmul lucrărilor ne îndreptăţeau să sperăm că toate gospodăriile din singura localitate a comunei vor fi racordate la reţea până cel târziu la finele mandatului, la jumătatea acestui an!”.

Chiar dacă şi constructorul a dovedit implicare, evenimente care nu au ţinut de voinţa nici uneia dintre părţi au întârziat lucrările. În primul rând, ritmul lucrărilor a fost mult redus în perioada pandemică, după care planurile constructorului au fost date peste cap de scumpirile materialelor de construcţii, situaţie care a generat chiar sistarea lucrărilor până ce documentaţiile au fost completate şi s-a solicitat, de la finanţator (Guvernul României) fonduri suplimentare.

La acest moment, prima etapă de realizare a reţelei de canalizare este încheiată, lungimea totală a reţelei fiind de 8,2 kilometri, aproximativ 60 la sută din totalul de canalizare, pentru care a fost asigurată o finanţare, prin programul Anghel Saligny, de un milion de euro . Mai mult, primarul Stelian Gioabă a bifat încă o realizare, în completarea celei în discuţie, pentru că beneficiind de o finanţare de 7,2 milioane de lei, obţinută printr-un proiect (fost) PNDL II, actualmente Anghel Saligny, a asfaltat întreaga zonă utilată cu reţeaua de canalizare.

Pentru cea de-a doua etapă de realizare a canalizării în comuna Stâlpu, primarul Stelian Gioabă are semnat contractul de execuţie încă de anul trecut, cu acelaşi constructor – Concas SA Buzău. Autoritatea locală a emis Ordinul pentru începerea lucrărilor, iar constructorul aşteaptă doar instalarea unor perioade mai lungi cu temperaturi pozitive, pentru organizarea de şantier şi începerea efectivă a lucrărilor. Concomitent, primarul Gioabă avansează cu întocmirea documentaţiilor şi pregătirea dosarului ce urmează să fie depus, pentru obţinerea finanţării proiectului de asfaltare şi redarea în circulaţie a zonelor în care se va finaliza canalizarea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker