Sport

Agrana cere limitarea importurilor de zahăr din Ucraina

Unul dintre cei mai mari producători de zahăr din Europa, concernul Agrana, a cerut limitarea importurilor de zahăr din Ucraina. Agrana deține și două dintre cele trei fabrici de zahăr rămase funcționale în România, pe cea de la Buzău și pe cea de la Roman, județul Neamț.

Concernul alimentar austriac Agrana a criticat importul fără taxe vamale de zahăr din Ucraina în UE, ceea ce împiedică profiturile concernului. Potrivit Ukrinform, noul director general al Agrana, Stefan Büttner, a prezentat date relevante. El a menționat că Agrana a suferit scăderi importante în vânzări și marje, înregistrând creșteri de costuri pentru depozitare.

Stefan Büttner a adăugat că importul de zahăr din Ucraina a avut un impact uriaș asupra vânzărilor concernului în România, Bulgaria și Ungaria. Potrivit acestuia, de aceste importuri beneficiază comercianții de zahăr care exportă zahăr în Europa, și nu producătorii de sfeclă ucraineană.

Büttner a menționat că se preconizează că până la 700.000 de tone de zahăr produs în Ucraina va fi importat de UE în 2023/24. În acest context, directorul general al Agrana a cerut introducerea unei cote pentru zahărul din Ucrina de maximum 200.000 de tone pe an.

Presa din Ucraina care a prezentat declarațiile șefului Agrana au menționat că că austrienii continuă activi în Rusia, unde Agrana are propria fabrică, și nu are în vedere planuri de a o închide. Potrivit lui Büttner, Agrana condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar oprirea afacerilor în Federația Rusă nu corespunde intereselor economice ale companiei.

În primele trei trimestre ale exercițiului financiar 2023|24 (cele nouă luni încheiate la 30 noiembrie 2023), Agrana, compania de fructe, amidon și zahăr, a generat un profit operațional (EBIT) de 149,4 milioane EUR (T1-T3 anul anterior: 50,2 milioane EUR 1 ). Veniturile au fost de 2.947,8 milioane EUR (T1-T3 anul anterior: 2.742,5 milioane EUR). Directorul executiv al AGRANA, Stephan Büttner, a declarat că: „Având în vedere mediul de afaceri global volatil continuu, suntem mulțumiți de modul în care a decurs anul nostru financiar până în prezent. Ne-am îmbunătățit performanța operațională în aproape toate domeniile de activitate. Deși vedem condiții de afaceri din ce în ce mai dificile în al patrulea trimestru al anului 2023|24 și în lunile următoare, ne așteptăm totuși la o creștere foarte semnificativă a EBIT pentru acest exercițiu financiar complet.”

Segmentul Zahăr a avut venituri de 861,5 milioane de euro în primele trei trimestre, în creștere cu 30,6 la sută față de un an mai devreme. Această creștere, realizată în ciuda volumelor mai mici de vânzări, a fost determinată de o creștere substanțială a prețurilor de vânzare a zahărului; tendința preturilor a fost foarte pozitivă atât în afacerile de reselleri (angrosiști și retaileri) cât și pe piața industrială. EBIT, la 41,3 milioane EUR, a reprezentat o îmbunătățire cu 19,0 la sută față de perioada anului precedent.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker